IMDb 一套過8分既既恐怖電影 : 訪嚇

416 回覆
16 Like 4 Dislike
岩岩睇左 ok既但唔算好精彩
我比7分
頭先睇左,好痴線

唔夠思裂痴線 但好睇過思裂

思裂好一般咋啵

split好正喎

正,但未去到好正。

Split認真一般
話24個人格只show幾個
第24個人格成個X-men咁
係得主角演技好
其他配角演技好差

大把戲好睇過佢
推介大家入場睇外星生命
科幻驚悚片
不下異形

seriously dude? life 一般咋喎
抄異形 但又無異形咁有深度 又唔夠驚嚇
個黑人朋友 姐係俾人換左腦個個
俾閃光閃左之後 同主角講 叫佢get out
睇緊個陣 都覺得好合理
以為覺得主角唔尊重 唔歡迎佢 先叫佢走
睇完 先明 原來get out
個意思係提主角離開呢個恐怖地方

我覺得佢係叫佢控制佢身體果個人get out
睇緊個陣 都覺得好合理

係提主角啦,佢地本身識對方。
第一眼見到個黑人女人覺得佢係男人扮
睇緊個陣 都覺得好合理

係提主角啦,佢地本身識對方。

見人話兩個講法都啱
想叫主角走之餘叫埋個白人意識走
我覺得好一般
10分比6分
套戲好似涉小小神秘學

三K黨

條囡D相, 好似有參加三K黨活動

有咩?講多D,我冇印象

http://imgur.com/0OcyylM
右面幅相,背後D人
相中條囡唔知騎緊乜
BTW, 其實都唔知係咪女主角, 不過放得入去, 唔係佢都係佢親人呱

係"神父"面前扑野? 女上黑男人下
我覺得好一般
10分比6分

agger
咁隻鹿衝出黎到其實只係想發展比個警察黎?
我見主角之後有回想番借鹿

套戲劇情叫中上 但啲伏線好強
好少無用對白
好出色

套戲入面暗示過同鹿換腦
一開頭隻鹿可能係想阻止男主角入去

鹿好似係暗示黑人,所以個醫生老豆話殺1隻仲有幾千萬隻
唯一唔好既地方係乜都講哂出黎
但觀眾白痴
睇完,Chris 想同Andre拳頭個陣,Andre 就同Chris握手,個度都諗到Andre內面已經係第個人,開始鋪排以為係催眠左,但換腦真係吹到bare一聲!
Btw:真係幾多睇,好鍾意睇呢個懸疑片!
唯一唔好既地方係乜都講哂出黎
但觀眾白痴

我覺得好正,入到大屋個節奏拍得幾好。一d位好似老豆老母話憎人食煙但佢半夜鼠出去食個suspension做得好,同埋男主角一直想離開間屋(充滿住俾人既直接/間接歧視既環境),但係女主角一直俾希望佢唔係所有白人都歧視黑人令佢有所寄託(直到佢發現原來條女都係想利用佢)。種族歧視既議題好多電影都有採用,呢部俾到人表面以外既insight,透過男主角同其他人既interaction都可以睇到歧視除左直接既racist remarks可以好隱晦同藏在骨子裡(白人親戚話見到Chris就話自己鐘意tiger woods,被“換腦”(white-washed)後既黑人為左融入白人群體而自轉展示自己,笑鳩Chris係白人群體入面好不安etc.)一d初初睇唔明但睇完先link到發生咩事既scene都減少左平鋪直敘,好似開頭個黑人俾人綁架,女傭照鏡,工人半夜跑步,肥仔chok女主角全名etc. 有d伏線係做得比較明顯,令到劇情有d位比較predictable,但唔是所有都係扣分的,例如我覺得最後女主角想Chris嘴佢呼應返佢以前咬斷條仔條脷令觀眾係果一幕有suspension,但Chris又冇咁蠢上當。另外導演塑造出唔蠢既主角s都令人鬆一口氣,皆因好多懸疑/驚悚片都敗在主角群太蠢(以最近既一套電影為例: Alien: Covenant),令人睇完成肚氣。

係外國睇冇字幕,get唔到1d黑人同事既笑位,但我覺得呢個角色平衡番個劇情氣氛唔會一個tone到尾,係個唔錯既安排。

另外我覺得happy ending係導演好明智既選擇。如果主角一路無雙殺晒白人家庭最後仲要悲劇化個角色 i.e. 俾警察當場fare低/拘捕,會令到電影個message變質,好似想講:係呀,你班白人就係咁仆街咁racist架啦,你地冇得救架啦。Even而家happy ending + 超現實setting都有一堆人(唔assume佢地咩人)係imdb都butt-hurt留個一星話加一句comment(最多兩句): this movie sucks/so bad/racist against white,結局再慘情化男主角既話恐怕只會適得其反
我覺得好正,入到大屋個節奏拍得幾好。一d位好似老豆老母話憎人食煙但佢半夜鼠出去食個suspension做得好,同埋男主角一直想離開間屋(充滿住俾人既直接/間接歧視既環境),但係女主角一直俾希望佢唔係所有白人都歧視黑人令佢有所寄託(直到佢發現原來條女都係想利用佢)。種族歧視既議題好多電影都有採用,呢部俾到人表面以外既insight,透過男主角同其他人既interaction都可以睇到歧視除左直接既racist remarks可以好隱晦同藏在骨子裡(白人親戚話見到Chris就話自己鐘意tiger woods,被“換腦”(white-washed)後既黑人為左融入白人群體而自轉展示自己,笑鳩Chris係白人群體入面好不安etc.)一d初初睇唔明但睇完先link到發生咩事既scene都減少左平鋪直敘,好似開頭個黑人俾人綁架,女傭照鏡,工人半夜跑步,肥仔chok女主角全名etc. 有d伏線係做得比較明顯,令到劇情有d位比較predictable,但唔是所有都係扣分的,例如我覺得最後女主角想Chris嘴佢呼應返佢以前咬斷條仔條脷令觀眾係果一幕有suspension,但Chris又冇咁蠢上當。另外導演塑造出唔蠢既主角s都令人鬆一口氣,皆因好多懸疑/驚悚片都敗在主角群太蠢(以最近既一套電影為例: Alien: Covenant),令人睇完成肚氣。

係外國睇冇字幕,get唔到1d黑人同事既笑位,但我覺得呢個角色平衡番個劇情氣氛唔會一個tone到尾,係個唔錯既安排。

另外我覺得happy ending係導演好明智既選擇。如果主角一路無雙殺晒白人家庭最後仲要悲劇化個角色 i.e. 俾警察當場fare低/拘捕,會令到電影個message變質,好似想講:係呀,你班白人就係咁仆街咁racist架啦,你地冇得救架啦。Even而家happy ending + 超現實setting都有一堆人(唔assume佢地咩人)係imdb都butt-hurt留個一星話加一句comment(最多兩句): this movie sucks/so bad/racist against white,結局再慘情化男主角既話恐怕只會適得其反

套戲既口碑我覺得有一半係打黑人同情牌
如果你將套戲黑白人調轉,話個黑人家庭捉白人換腦,寫俾班左膠屌到一文不值
政治正確,黑人一定受歧視

套戲既口碑我覺得有一半係打黑人同情牌
如果你將套戲黑白人調轉,話個黑人家庭捉白人換腦,寫俾班左膠屌到一文不值
政治正確,黑人一定受歧視

其實我覺得套戲入面啲白人唔係歧視黑人,雖然有啲對白係好似笑緊黑人,將黑人角色定形左咁,但果都係黑人優點呢嚟,例如跑得快,身體強壯(仲有碌嘢長),唱歌好聽,而且套戲入面啲白人願意將身體換成黑人,如果心底裡有歧視又點會換呢,男主角都有問點解要揀黑人,女主角都講係睇中受害者身上優點,而唔係一定要黑人,睇過有影評話白人當黑人身體係工具,可以係任何人,我反而比較認同
我比3分 超級垃圾 $65就咁比人呃鳩左
低成本 平凡劇本 演員演技麻麻地
而且唔係咁合邏輯 (我知唔好駁故)
首先精神科醫生主力係開藥 好少搞呢類神怪hypnosis 而且hypnosis都冇咁大能力
一個人抵抗心 好alert 催眠好大程度上冇作用
換腦呢個更加誇張
我覺得好一般
10分比6分

agger

睇完哦一聲ge戲
基本上唔會翻睇
真係有咁神咩
我覺得好一般
10分比6分

agger

睇完哦一聲ge戲
基本上唔會翻睇
真係有咁神咩

真係好普通
有期望所以好失望
男主角有啲似Kante

一路睇都一路覺得勁似簡迪
簡迪+巴神
老實講 好失望
因為見到評價好高

但劇情基本上都唔洗你點估
都好易明 恐怖又唔恐怖
結局仲要冇乜起伏就完左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞