英國, 加拿大, 美國, 澳洲生活資料分享

419 回覆
175 Like 68 Dislike
Van 應該係全個北美最多好野食既地方
但佢地冇玩米芝連
Toronto gta咁多嘢食吹到食屎
唔知你假膠文定你井底娃
不過睇你講嘢都知你廢
支持吓樓主
西澳真係天堂,無論係人工、居住環境、人民質素、城市發展
本總統認為加拿大需要加大力度,發展大西洋版大灣區
我當地U grad都搵左一段時間,都覺得自己好彩only
無PR/ citizen通常都俾人掃走
你去system apply第一個問題就係問你status
移民澳洲唔夠錢投資移民 又唔可以技術移民 係咪得番英國5+1再去澳洲
之前傳過之後可以轉去5眼 好似係 可以記錯都唔定
藥用好似係
多唔多international nursing graduate 揾到工?
果時得我係留學生
我d同學都揾左半年至一年

有個仲一邊做廚一邊等(鬼仔)
見啲fd係外國好開心
放假係河邊開張沙灘椅飲啤酒
我自己放假都去沙灘hea但香港啲沙灘超多人
所以佢地之前去wh搵到嘅錢仲多過拎去
放假買打啤酒就曬一日太陽

但有親戚去過加拿大讀書大半年頂唔順
話好悶,買野又遠娛樂係無
所以睇下你係乜野人
好多香港人慣左落樓下乜都有
Local graduate都揾唔到工咁慘
但又成日話護士缺人
咁留學生一定仲少機會啦
鬼唔知移民去澳洲係最perfect 咩
有家室、有小朋友,但冇錢,冇得做投資移民
你想玩Skilled migration? 得,不過好多行業都要求好高,因爲俾班蝗玩爛晒
根本好難係個point system 入面玩
好似我會計個行,佢依家EOI offer係 90分.. 90分既concept 係有Local degree + 5 yrs local experience + IELTS 8 or employer sponsor.. etc.
38K 台北生活可以淨幾多錢,平時起居飲食相等香港咩階層嘅人?
會 台北租屋真係唔平
台北非最中心地方 單人套房大概NTD9000up
台北中心地點就要預一個人NTD1萬以上
(有朋友合租嘅話租整層平分 人均會平啲)
近台北嘅新北地方 如永和 會大概平NTD1500左右
自用大麻act已經合法化
可以帶50gram同屋企最多種四棵
坐標台北 每個月
交租+水電費 =NTD16000
交通 =NTD1280(月票)
食=一日NTD500x30 15000
(每餐都食魯肉飯就ok嘅話就另計 可以平好多)

台灣人大學畢業一般嚟講只有30K
(個人覺得香港人有比較吃香 人工較高)
所以啱grad嚟計 有比其他人優越少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞