英國, 加拿大, 美國, 澳洲生活資料分享

419 回覆
175 Like 68 Dislike
所以本地學成先去,好過去到再學,咁就直接fit 佢個技術移民list?
五眼 果D國家其實無咩所謂姐

反正都係富裕國家
邊個話
你英國果兩個7k同6k英鎊收入既朋友係做咩工?
加拿大讀書唔使錢?
澳洲要你去偏遠,有得5+1會再耐d都好但俾你pr,佢開關就即走
乜嘢叫址視
要呀唔好聽佢亂講 higher education就要
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/safe-haven-enterprise-790/safe-haven-enterprise-visa-regional-area

其佢果regional 無你想像中遠
例如我移民第一站住係suburb 4128
揸車半個鐘入到 Brisbane city , Express bus 都係45分鐘
點轉ching 利申:澳籍想轉英
如果護士難唔難搵工
諗住去Tasmania 個邊...
唔係做醫療嗰行所以唔係太清楚
唔知你個護士牌喺澳洲用唔用到
假設你用到嘅話喺Tasmania絕對會比喺維州容易
我建議你check一下澳洲個工種list睇吓佢缺唔缺少護士呢一行
英國醫療點計?
睇過好多人講過,想係醫院做接近無可能,因為你無local經驗,要由診所做起
我諗住做old age home 先呀
然後491簽證又要我4年入面夠3年contract
又搵夠54000aud
諗緊會唔會好牙煙
BC省Non local基本上讀乜都要俾錢 但如果父母讀書 咁仔女可以某情況下讀public school
Local既話就中小學免費咁濟 可能有啲雜費俾 上到college就一定要俾錢

Reference: http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190111/taa1_r.htm
Lm
後生嘅馬拉係OK
70後打前基本上都係仆街
50後基本上全部都係仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞