英國, 加拿大, 美國, 澳洲生活資料分享

419 回覆
175 Like 68 Dislike
咁點解樓主要咁強調讀書唔洗錢
語癌第一期
可能講緊你做咗pr/citizen讀中小學唔洗錢
全部higher education 無論local/non local一定要俾錢 unless你有scholarships; non local仲要比多好多架
樓主 你講好多開於加拿大既都錯得幾多下
Ottawa, Toronto, Vancouver 你會點排
論搵工難度, 天氣, 樓價/物價
我major讀依方面既野一有prejudice就有stereotypes架啦 想eliminate racism要係教育制度同屋企入手 細路仔一有prejudice towards others就好易有stereotypes 進而discriminate others 講到尾 都係要由細就更正 如果太遲更正 都成廿幾三十歲 就一定要自己willing to seek knowledge 去接受知識改變自己心態 可惜大部分著重前途同錢 讀親書既都唔會話主動揀依啲黎讀
唔好落 Richmond 啦,咁多蝗蟲
去 Broadway 是但搵間酒樓都屌打香港
我想去加拿大啊
perth ok ga
Under 現有790 safe haven連perth都無得你去
所以咪慘
有得走 做開荒牛都已經好好
可以揀既想澳洲/英國
澳洲有親戚有朋友係澳洲籍
英國單純係bno親切d
加拿大一直都算多華人去
都叫識人係果度畢業繼續留係加拿大返工
美國就唔到我揀 亦都最唔想去

btw首先要有得走
其實應該唔會係790 比起790 subclass 866仲乎合香港人situation 但明顯唔係派PR/開放俾香港人易啲移民 但至少onshore班手足大多數都可以拎到subclass 866
social science
五眼 = 英國版歐盟

即係有BC 就可以係五眼國 免簽證及旅遊簽證無限日子
International/ intercultural Education黎
有冇人可以講下澳洲醫療?
本身係

但上邊有巴打話BAN 左
好撚痴線

成個post又長,又冇乜組織,標點停頓又差,又多錯字,樓主仲要講到1999

但我居然睇撚曬
係,我自己都唔信790
都似。歐盟多dllm國
但五眼全部大野,有埋美國

咁樣比你旅遊免簽無限期 好似太着數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞