英國, 加拿大, 美國, 澳洲生活資料分享

419 回覆
175 Like 68 Dislike
我而家係台灣 其實係台北嘅話
人工每月有台幣38000真心唔難
覺得如果你有意思過台灣可以認真計劃下
加油呀 要講多啲 發覺好多香港人都係講方面差啲
好多人最想去澳洲但偏偏最難最少政策係佢 好灰
如果澳洲無都係bno5+1...
我係文史哲科喎咁都有38000?
有accents唔緊要 最緊要講得流暢 之前聽過香港學生講英文Er er er 咗好多 邊諗邊講 聽到我都攰
香港之前都大把倫敦金, 傳銷啦
咁唔會好似鄭丹瑞咁比加拿大追雙重稅咩?
唔好傻LA

澳洲九成去PERTH/NORTH

一定去開荒牛 無得揀
Alice spring比你去都要諗下有咩做LA 大佬

數烏蠅咩大佬
一般都係甘覺得,如果你話Vancouver,我會認同你。Vancouver 好多人唔洗做野,退休人士偏多。敗家仔又多,藍絲廢老又多。。。。。
搵野做都係Ontario既城市好好多。如果用TN visa都可以去美國搵工,不過無得攞green card. 其實加拿大經濟體唔細,大過澳洲些少。呢幾年加拿大經濟好左,始終係美國主要trade partner, 長遠美國好景加拿大都好景。澳洲係亞太地區好大程度都仲要同大陸做生意,所以未必食到美國條水。

我冇IT background,感覺美帝生存唔到
有睇過呀 其實唔多唔少都有white privileges included
想問加拿大讀書唔洗錢係講緊外人都得?
咁postgrad呢?
香港人係台灣畢業拎居留係評分制 夠分就ok
人工要求只係拎居留嘅其中一項
如果你過嚟讀master畢業有碩士學位會再加分
識多一個外語又會再加分etc
然後相對地人工嘅部分可以降低
同埋冇限一定要做番與學位相乎嘅工
係台北做廣東話客服都有台幣36000咁上下
所以人工嘅部分要達標真係唔難
Higher education全部都要俾學費你international students 更加比多3至4倍
極感謝我研究吓先
美國個visa(h1b)係咪好難整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞