英國, 加拿大, 美國, 澳洲生活資料分享

419 回覆
175 Like 68 Dislike
求NewZealand🙏🏻想去讀master順便移民
嗯....都岩既, 但唔係話英國鬼好歧視, 歧視就一定, 但有錢人佢地唔會點歧視你, London華人算係有錢人
澳洲丁丁分享下
基本上 work life balance
日日準時放工永冇ot
人工高稅都高,一般交開15至20%到
但正常收入巳經住到好好嘅地方
利申月入25k住市中心5年樓嘅一房appartment
加州住左9年 無綠卡 歡迎吹水
說話唔係咁講啦, 有邊樣野唔岩先, 我只係表達我既意見, 好多人去都未去過, 你唔岩聽你咪又表達下你既意見, 講真, 最近多倫多有三單槍案死左20幾人, 咁香港會唔會咁, 大家以為去外國真係好安全, 唔係, 我有我既擔心, 我就講我既擔心比大家知, 但我係唔會留係香港, 因為我想我仔女安住D
幾百蚊一餐 係唔係基本野
UK失業數字升緊
講真香港人俾人歧視就因為有樓主呢啲人
對地方文化又一知半解但又generalize一啲stereotypes

咩gay佬一定要去澳洲?咩statement 黎㗎?
你唔可以行住飲, PARK係可以飲的, 我地成日都去BBQ同飲野
做咩9年無PR, 你點住的
17加紙一個飯左右, 垃圾兩送飯12蚊
自己買野煮就正常price
係好吃香 但要你個resume真係好出色囉人地通常優先請加拿大人/grad咗既留學生/英文mother language既人架
幾十蚊港紙都有
叉雞飯6x hkd 超大盒
唔錯 樓主講多啲
讀左4年半undergrad 4年phd 未畢業
去完旅行幾乎唔想返嚟 日日陽光與海灘
講黎笑下係咪唔得, 香港人俾人歧視就因為有你呢D咁既人...你又知我對人地文化一知半解...不如你又打篇野教下人, 我都係想幫下香港人.
你可以留個TG 大家一齊交個朋友 我都望緊果邊
NorCal ? SoCal ?
可能你Toronto先係咁Vancouver 大把好野食 某啲仲好食過 高質過香港
工作易搵, ......唔會好少請華人, 一撚樣, 醫人工唔低
咁你去到又唔會無得IN既, 比local 耐少少
你係咪講緊supermarket...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞