[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike

第五十六章:除夕

那晚之後,Steven一直沒有對Edmund說為何會這麼早就離開,但兩人的見面次數及後明顯減少。Steven說一直忙著準備DSE和校際籃球賽等,Edmund卻明顯感到他在逃避他。

最後一次見面是情人節前夕,Edmund總算約到他出來晚飯,卻收到一個最壞的消息。

Steven一句「我拍拖了」劃破Edmund的心,令他頓時失去了當時心靈的唯一依靠。他忍著心的痛,弱弱地說了一句「恭喜」後,轉身離開,止不著眼淚,但Steven這次沒有追上去,而兩人之後就沒有聯絡,直至在港島大重遇。

Edmund在約三年重遇Steven,其實起初心裡是很矛盾的,因為當年的痛太過刻骨銘心,但這段期間他確實從未對他人動心,而當見到全人類在圍觀Steven在A宿樓下被女朋友「掟煲」,覺得他很可憐,才上演了重遇的戲碼。

那年的事,兩人都沒有再提起過,Edmund自己根本不想再提起,亦不想Steven再提起。他不想知道當年是什麼原因令兩人的關係突然拉遠,變得疏離,然後索性不再聯絡。

Steven:「傻瓜,過去既野唔好再諗啦。」
Edmund:「嗯。」
Steven:「放心啦,我永遠都會係度。」
Edmund:「Steven,你會唔會覺得我好痴身,自己無咩空間?」
Steven:「梗係唔會啦,做咩突然咁問呀?」
Edmund:「我見將軍佢同Jordan好似好少見面,而我好似任何上堂以外既時間都痴住你咁,諗緊你會唔會想有多D自己時間,陪下朋友食飯,或者打完波同班隊友傾下計咁。」
Steven:「哦,咁每對情侶相處既方式都唔同既,佢地自己有自己維繫感情既方法啦。至於我自己,從來都唔會介意你想成日陪我,我一向都無咩點同班隊友食飯啦,你都知架,中學到而家都係咁。」
Edmund:「真係架?佢地唔會覺得奇怪咩?」
Steven:「唔理佢地啦,何況我地練得咁密,仲日日一齊食咩,好多人都練完就返屋企休息。我其實間中都有join佢地既。」
Edmund:「多謝你呀。」
Steven:「傻瓜,我知你需要呢份安全感,放心啦。」

Steven擁著Edmund到自己懷裡,希望可以把溫暖傳給他。他明白Edmund因為家庭的關係,人生缺乏安全感,所以希望自己可以至少做到這一點,盡可能花時間陪著他,不想他太多時間孤單一人。

兩人吃過晚飯後,到海傍加入人群倒數,迎接新的一年。

在維港對岸,觀賞倒數的人群亦很多,包括Horace和Jordan。

Horace:「原來我第一次陪你倒數喎。」
Jordan:「係囉,聖誕節就試過一齊過,但倒數就第一次。」
Horace:「出年有咩願望呀?」
Jordan:「你咁老土架,邊有人倒數講新年願望架。」
Horace:「唔講就算。」
Jordan:「你都係想我講D懶係浪漫既野啫。」
Horace:「邊係呀,我真係問你架。」
Jordan:「好啦我講,我希望出年可以同你一齊去旅行,仲有你可以順利完成訓練做職業歌手。」
Horace:「哈哈,我願望係,可以同你一直咁樣生活落去。」

Jordan聽到Horace認真地說出這個願望,非常感動,馬上給他一個擁抱。

Oscar則和部份籃球隊成員在大排擋晚飯後一同在灣仔的酒吧消遣,一齊迎接新一年。

「三!二!一!Happy New Year!」場內充滿眾人的呼喊聲。

Darren:「飲杯!新年快樂!」
Wilson:「新年快樂!大家應該得一個願望啦。」
Darren:「唔使講出口啦,大家知就得,一齊努力!」
Oscar:「無錯!但大家今晚唔好飲咁多,因住聽朝唔知醒,遲到比教練鬧啦。」

然後,身邊傳來了隊友們的笑聲和抱怨他掃興的聲音,大家這晚都過得很快樂。
今周第一更。
同步連載「紙言」:https://www.shikoto.com/articles/200211.html
add埋me ok?
交友台
可唔可以加埋我
唔開交友台都無人上水
三對情侶倒數都一齊過
雖然Oscar同Wilson有成堆電燈膽
人地都唔係情侶
好鍾意Steven 同Edmund 呢pair
作者係咪表示佢地係sad end
Yeah 呢pair都係我最like
I mean 故事入面,果刻佢地只係朋友,無其他意思
chok唔到你添
我自己都未寫到ending
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞