[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
所以我寫個走向係wilson知,但無抗拒,仲想繼續做好朋友,問題只係對方想唔想,幾時諗通。

好似好傻,但就係咁純粹既盼望

佢地一定要一齊 如果唔係就負評3000
可能 Oscar 睇上咗第二個先輪到 Wilson 鍾意佢
寫有女直仔同hehe一齊
先唔講係咪realistic
最後好容易變Jasper x Chris
Bi
polyamory 多邊戀
支持多元家庭
之前係個post都有討論過 可以三人行幾好
前題係大家都知對方存在,而唔係隱瞞著個女仔
其實真係好少故講多邊戀呢個題材,尤其是係香港。三角戀就多
抱歉,今天暫停更新。
燈燈加油 身子要緊
心情也不適合出故
要休息就休息,心情唔好作唔到好故事
啱呀,為左睇正故
等幾多都得
第七十三章:寄意

Darren在觀眾席一直翻著學生會準備的簡單場刊,看著獨唱的參賽者、參賽曲目和出場次序,然後突然叫了一聲:「哇!」

坐他兩旁的Steven和Wilson馬上用一個凌厲的眼神看著他,仿佛在說:「無啦啦嗌乜_?」

Darren:「唔係呀,你地睇下,獨唱第四個,楊俊朗,語言學系,曲目《朋友身份》。」
Steven:「哇,係喎,Wilson你知唔知架?」
Wilson:「佢都無同我講過野。」
Darren:「好彩捉埋你黎睇啫,唔係你又錯過左。」
Wilson:「唉,唔好提啦。」
Steven:「其實你做咩咁苦惱?」
Wilson:「你唔明啦,明明係好朋友,但而家…」
Darren:「算啦,你都控制唔到架啦,佢咁大個人,等佢自己諗通啦。」

觀眾們聽完首三位參賽者的演出,就到Oscar出場。由於是初賽,司儀亦沒說太多的簡介,前奏音樂很快就響起。

Oscar在前奏音樂響起時拿起咪高峰說:「呢首歌,送比我一位好好既朋友,希望大家喜歡。」

Oscar唱歌的聲線不算很突出,辨識度也不算高,但柔和的聲線聽起來卻令人感到很舒服。他起初唱的時候感情也還算鎮定,但到了臨進入副歌前的幾句,大家就開始感受到他從心底而發的一種情緒,還有點憂愁。

「朋友是 朋友吧 和你身份不進化 也許這一世都這樣嗎 如果你愛他 沒說話
我等你某天出嫁 然後我送上賀吻 親密無奈最多一剎那」

由於初賽每人只唱半首歌的關係,他只能唱到這段副歌的完結,唱完他也補了一句:「多謝,希望大家都喜歡呢首《朋友身份》。」

Darren一路聽著Oscar唱歌,一路斜斜看著身旁Wilson的反應,發現Wilson十分專注在看著Oscar的表演,心裡似乎是一直想著什麼,直到他唱完後,Wilson的眼神仍然很集中在台上。

Steven:「Oscar唱歌又幾好聽喎。」
Darren:「你上年無聽過咩?」
Steven:「合唱同獨唱唔同嘛。」
Darren:「喂,Wilson仔,你望完未?」

Wilson聳聳兩肩,沒有回應。Darren和Steven對望了兩眼,也沒有再說什麼。

唱完歌的Oscar走到台下的參賽者等候區,在Roy旁邊坐低。

Roy:「你又搞到咁神秘。」
Oscar:「好大壓力嘛。」
Roy:「壓咩力呀,你唱得幾好呀。」
Oscar:「唔係呀,呢首歌擺明唱比呀邊個啦,如果將軍佢地一早知,實叫埋佢黎聽,我到時真係唱唔到架啦。」
Roy:「下?你無叫佢黎聽咩?」
Oscar:「無呀,都無人知我唱。」
Roy:「但佢係度喎,你望下。」他指向Steven他們坐的位置。

Oscar轉身望向Roy指向的位置,除了見到身型高大的Steven外,就看到他旁邊兩個身位的Wilson,而兩人雙眼這時卻對上了。

Wilson在遠距離看到Oscar回到參賽者等候區,並和身旁的Roy談了幾句,然後兩人一同看他自己的方向望了過來。

Wilson見Oscar望著他,頓時有點不知所措,除了點一點頭外沒有什麼回應。

Oscar則回了他一個帶有微笑的點頭,然後指著自己手機。

Wilson在約一分鐘後收到了一個短訊:「無諗過你會黎,好彩我唔知,如果唔係肯定緊張到唱唔到。」

正當他想如何回覆的時候,再收到多一句:「之前咁對你,Sorry呀。其實我明白架啦,朋友是朋友吧。」還外加一個笑臉emoji。

發出完這句訊息後,Roy拍了拍他的肩膊,以示支持,而Wilson也望著手機微笑著,希望Oscar真的如他所說的真的「明白了」。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞