[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
第五十四章:好奇

一年來到最後的一天,當學生們都仍然享受著特長的假期之際,港島大籃球校隊成員則仍然努力加練,準備兩天後的決賽。

四強賽事終於有出場的Oscar這天狀態不錯,在隊內對抗賽中多次上籃得分,獲得教練的盛讚,連隊長Steven和副隊長Darren也多次給他大姆指。

訓練在傍晚六時結束,隊員陸續走回更衣室。

Wilson:「楊俊朗,掂喎今日。」
Oscar:「OK啦,你都係啦,幾個三分波穿針。」
Wilson:「希望大家去到決賽都keep到啦。」
Oscar:「嗯。我沖涼先啦。」

同一時間,Steven和Darren仍在體育館內拿著戰術板熱烈討論著,沒有為意時間已過了差不多半小時。

Steven:「咁樣唔得啦,佢地個中鋒仲高過我,唔包夾實比佢屈。」
Darren:「你包夾咪放人地三分?佢地個神槍手成個Curry咁。」
Steven:「但係…」

此時體育館門口傳來一把響亮既聲音:「你地係咪諗住傾到出年呀?」

兩人聽到隊友的大喊,才發現已經談了很久。Steven望望球場的時鐘,發現近七時半了,叫了一句:「大獲!」。

他把戰術板塞給Darren,然後跑出體育館,看見約十名隊友在閒談著晚上去吃什麼,然後左望右望,發現不見平日都會在這裡等待的人。

在隊友間談著的Oscar見到Steven出來張望,走過去說:「Edmund話佢企左好耐都唔見你,唔等你啦喎。」

Steven:「下?」
Oscar:「講笑啫,佢話去A宿隔離個Coffee Shop飲杯野呀,你睇電話啦。」
Steven:「好啦,唔該你。」
Oscar:「諗好今晚點跪玻璃吧啦。」
Steven:「頂你。」

他回到更衣室,在儲物櫃拿出手機,見到Edmund的訊息:「你搞掂再call我啦,我去飲杯野先。」

他快速沖洗完,也未和Darren道別,就直接衝去咖啡店。離開體育館的時候,仍有數位隊友未離開,應該等待還在更衣室梳洗的隊友一同晚飯。

Wilson:「佢咁快趕去邊呀?」
Oscar:「跪玻璃。」
Wilson:「下?」
Oscar:「無野,希望今晚倒數唔會係佢生命倒數啦。咦,佢地行得啦喎。」

Oscar說完便和幾位隊友一同走,留下一臉疑惑的Wilson。

Wilson跟上去,問在大隊中的Darren:「你知唔知Steven做咩?」
Darren:「佢成日都唔跟我地食啦,做咩咁問呀?」
Wilson:「我知,但佢一支箭咁走左喎。」

Darren給他一個謎之微笑,說:「你想知咩事咪自己問佢囉。」
在旁的一個隊友補一句:「你今日做咩咁多問題既?」

Wilson:「無呀,問下啫。」
早少少更啦今日。
Wilson突然咁八卦
Edmund同Steven會去邊度倒數呢

睇黎Darren同隊友都知啲野喎
角色性格塑造中
Edmund和Steven去邊就下章講啦

Darren角色設定係Steven密友嘛,好似係

至於Wilson呢,始終之前出場章數唔太多,每次出場我都想做角色性格塑造,等大家可以估下之後佢同Oscar既故事走向係點
Wilson係遲鈍又純真,好似係

我發現其實無咩交代過Darren(始終只係過場角色),其實係講佢除左係副隊長之外,佢同Steven都係好朋友黎既。至於幾好,就留意之後啦,佢都有返一定戲份(始終兩條感情線都有人係籃球隊)。
今日要OT
辛苦
1820走咗
長命功夫長命做
第五十五章:當年

Edmund:「以為你唔記得今日約左我添。」
Steven:「Sorry呀,掛住同Darren傾野傾到唔知時間。」
Edmund:「咁行得未呀,我好肚餓呀。」
Steven:「行啦。」

兩人離開校園,乘車到尖沙咀的一間餐廳,沿途都沒說什麼,直到有一刻Steven覺得Edmund有點不妥。

Steven:「做咩呀,仲嬲緊我呀?」
Edmund:「無呀,突然諗起好多野啫。」
Steven:「可以同我講喎。」
Edmund:「記唔記得當年倒數?」

Steven沒有出聲,望著帶點愁緒的Edmund。

時間回到中五期末試後與Edmund慶祝成績大進步的那一晚,Steven送了酒醉的Edmund回家,兩人近距離對望時他的心跳聲,到翌日睡醒後Edmund突然給他的那一吻。

他一開始本能上仍有抗拒,但很快就積極回應著,然後發現自己的心跳越來越快,直至數分鐘後他鬆開了緊抱著Edmund的雙手。

Steven:「唔好意思。」他轉身走向另一邊,不敢直望Edmund。
Edmund:「Sorry呀,我係咪嚇親你。」
Steven:「我唔知呀,我諗我地冷靜一陣先。」
Edmund:「Sorry呀,我應該未酒醒先會咁。」
Steven:「我返去先啦,唔使送我。」
Edmund:「Steven!」
Steven:「乖,我之後再搵你啦。」
Edmund:「Sorry呀。」眼淚開始流下來。

Steven見Edmund突然哭了,心裡一陣痛。他放下袋,走向Edmund,摸摸他的頭,說:「唔好喊啦,乖啦,我返去比電話你,好唔好?」

Edmund:「唔好走。」眼淚繼續不停流下。

Steven再給Edmund一個擁抱,希望可令他的情緒穩定下來。

數分鐘後,大家冷靜下來後,Edmund開口說:「Sorry呀,我頭先唔應該咁衝動。」
Steven:「我…其實我要時間冷靜下,我唔知自己想點。」
Edmund:「我知呀,但我唔想連你都唔理我。」
Steven:「點會呢?」
Edmund:「我近排日日一個人係屋企對住四面牆,好想有人陪我。但我知我唔可以對你有咩強求,Sorry呀。」
Steven:「唔好再Sorry啦,無論點我地都係好朋友,係咪?」

Steven之後才知道,Edmund的父母在那年開始不停吵架,並正蘊釀離婚。兩人在吵架時就會離開家,不知去了哪裡,甚至幾天不回家,只放下錢給Edmund過生活,完全沒有情感上的支援,令Edmund的生活缺乏安全感。

到了年底,Steven得知Edmund父母正式離婚,當年還是中五的Edmund就跟了父親同住,但父親很多時候都在外地工作,留下Edmund一人在家自理。兩人這段時間多了見面,Edmund坦承了自己性向,也明言不奢求可與Steven更進一步,只希望兩人一直維持友好的關係。

除夕夜兩人相約一起倒數,然後又是Edmund硬要飲酒但很快醉的情節重演,還未夠十二時Steven再送了他回家,但他們今次睡了在同一床上,主動的變了是Steven。

Edmund翌日早上起床時身邊已沒有人,只見房間一片凌亂。頭仍很痛的他拿起手機,看到Steven傳來的訊息:「呀媽搵我,我要返去先,記得食早餐,之後再搵你。」

不知為何,Edmund那時有種不詳的預感。
今周最後一更,填補返故事開始果陣既一段時間gap

一直都好怕大家會提起點解果晚之後既事無交代過,如果你地講左我先寫返呢章好似補穫咁;但故事發展一直未有空間填補返果個時間gap,希望大家覺得咁寫法唔太突兀。
係,終於有得交代返Edmund同Steven之前既故事,睇下呢兩章解唔解釋到點解佢地兩個既關係會係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞