[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
甩左P喎靚仔
茶走兄你都係啦
以後好多人都幫到手推po啦
你唔講我都唔知
第一次可以正皮人 好興奮
記得正皮#1
Testing
瘋狂比正負皮
Hi 新人路過
歡迎
催更
第七十五章:疑惑

初賽過了兩天,學生會把部份參賽片段上載到其Facebook專頁,一如大家推測,HERO的《無盡》、Horace的《我的志願》都包括在內。

在星期五的傍晚Horace在唱片公司完成錄音練習,離開錄音室並前往茶水間的時候,聽到以下的對話,他便停下腳步,靜心聆聽。

「同左總監講想同佢錄首合唱歌呀啦。」這把聲音明顯是Kenneth。
「你想公器私用?」是把熟悉的女聲,應該是接待處的Joanne。
「咩呀,真心覺得佢把聲好聽咋。」
「你敢話你無私心?」
「你自己聽下啦,早兩日放左上Facebook,幾百個like啦。」
「你都唔係答我問題既。」
「你諗多左啦。仲有,佢係隔離錄緊歌,唔好咁大聲。」
「我地錄音室隔音好勁,你放心啦。」
「唔同你呢個腐女講野。」

Kenneth說完這句就離開茶水間,一踏出門口就見到Horace站在門旁。

Horace剛知道兩人正談論著他,加上他一直知道Kenneth對他或許有多於朋友的關懷,所以這刻的他感到有點尷尬。

Joanne見Kenneth在門外突然停下腳步,便跟了上去,並說了:「林文傑你做咩企係度?」但她一踏出門口,就看到兩位男生尷尬的對望。

Kenneth把這個冷場打破,說:「我睇左你早幾日sing con段片,唱得好聽喎。」
Horace:「哦,多謝。」
Kenneth:「我..我去搵老闆先,下次再傾啦。」說完便急腳走開了。

Horace第一次見Kenneth這樣尷尬,平常的他可以充滿著自信。當他仍未思考發生什麼的時候,Joanne便開口:「Horace,你頭先聽到我地講幾多野?」

Horace回應:「由佢話睇左我sing con段片幾百like果度囉。」他不說他聽到了「公器私用」這些字詞。

Joanne:「哦。佢仲有講佢同總監講想搵你合唱錄隻歌,你睇下之後成唔成事啦。」

Joanne說完這句也離開茶水間,返回接待處執拾物件,準備放工。

當Horace仍在思考發生什麼事情的時候,他電話響起。

Jordan:「喂,你走得未呀?」
Horace:「得架啦,你係樓下?」
Jordan:「係呀,你快D落黎啦。」
Horace:「好啦,做咩咁心急呀?」他一邊走,一邊說著。
Jordan:「你落到黎咪知囉。」
Horace:「好啦,陣間見。」

Horace踏出升降機,還未走出大堂的時候,就見到Jordan、Charlie和Nick在遠處向他揮手。Horace一臉疑惑地走著,不知為何這三人會突然在這個地方「迎接」他。

Horace:「Hello,搞咩呀你地?咁齊人既?」
Charlie:「接你放工,陪你食飯。」
Horace:「下?」越想越不通了。
Jordan:「你咪理佢地啦,兩條友無野做搵我攝時間,我話要接你收工,佢地又要跟埋黎。」
Nick:「佐敦,你咁講就唔岩啦,我地連女朋友都唔陪,都黎陪你接人放工,係咪好兄弟先。」
Horace:「下?即係點呀?」
Charlie:「哎呀,你唔好玩佢啦。我地兩個係附近練完波想搵佐敦食飯,佢話唔得閒要接你,咁我就話跟埋黎一齊食,順便請教你少少野囉。」
Jordan:「係囉,咁都要做電燈膽。」
Horace:「哦,無所謂啦,一齊食囉。」
Nick:「都話Horace唔介意啦。」
Jordan:「咁我地行啦好嘛?」

Horace臉上仍帶著很多疑惑地跟三人走著,對發生的事仍欠缺理解。

路上Charlie乘機把Horace拉到一邊,小聲說:「你兄弟Frankie今朝無啦啦搵我,問我關於你既野。」

Horace:「下?Frankie?佢做咩唔直接搵我?」

Charlie聳聳雙肩,面上露出「不知道」的表情。
巴打你對我寬容少少啦
而家忙到要食飯先有時間更
好啦好啦
偷聽 標準大台老土情節
睇黎Frankie估到啲野啦喎
劇情走向CCTVB化
Kenneth係咪要搵Horace一齊錄《在錯誤的宇宙尋找愛》果類既歌
這宇宙 這種深情根本虛構
終於唔係p牌
全宇宙甩P
其實 Kenneth 知唔知 Horace 有男朋友㗎,定係 Joanne 想做狗血劇情?

應該唔知喎,Horace都無同佢提起過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞