[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
第五十八章:深情

「高佬,攬夠啦,有無諗過我地感受呀?」一把熟悉的聲音在Steven旁響起。

他擁抱Edmund至少抱了三、四分鐘,聽到Darren的這句說話才放開手。

然後,Darren和一眾隊友及教練都在旁對著兩人笑著,仿佛在看一場精彩的電影。

Edmund極度尷尬地轉過身走回Horace的身邊,也放棄即時送Steven紀念品的念頭。

Darren走去Steven旁說:「你使唔使激動到咁,真係當身邊所有人無到?」
Steven:「哎呀,我太感動啦。」
Darren:「睇得出啦MVP,過黎影埋幅大合照先啦,叫埋你班Friend啦。」

然後數張大合照和多張分組合照又擾攘了半小時,人群才慢慢散去,隊員總算可以回休息室。

Steven在回休息室前跟Edmund說了兩句話,然後再跟Horace說:「我帶埋Edmund跟大隊食呀,你地一唔一齊呀?」

Horace:「唔啦,你地食啦。」
Steven:「Oscar都係度喎。」
Horace:「唔啦,同佢地又唔太熟,之後再約你地啦。」
Roy:「嗯,我陣間同Oscar講多兩句都走啦。」
Steven:「好啦,咁再約啦。」
Jordan:「恭喜你呀MVP。」
Steven:「多謝,之後再搵你打波啦Jordan。」
Horace:「咁我地兩個走先,你地慶功慶得開心D啦。」
Roy:「你地兩個去拍拖啦,我同Edmund傾多陣,順便等Oscar。」

Horace和Jordan離開體育館,而Steven也回到更衣室裡,場館只剩下Roy、Edmund和數位仍未捨得離開的觀眾。

Roy:「你跟佢地去慶功?」
Edmund:「係呀,Steven叫我一齊。」
Roy:「咁真係公開架啦喎。」
Edmund:「其實佢地應該好多都知啦。」
Roy:「咁又係,你男人咁出名,遮唔住。」
Edmund:「哈哈,不過知還知,咁樣一齊見都係第一次。」
Roy:「好緊張?」
Edmund:「少少啦,但OK既。」
Roy:「係呀,頭先佢攬住你果陣,有好多對眼光係你背後金睛火眼咁望住你地。」
Edmund:「你指?」
Roy:「頭先送野比Steven班女仔,佢地果陣仲係場邊望緊仔,然後就見到你地深情擁抱幾分鐘。」
Edmund:「Oh my god。」
Roy:「佢地似食花生,哈哈。」

此時,Oscar、Wilson和數名隊友從更衣室走出來。Oscar見Roy和Edmund仍在,便過來加入對話。

Oscar:「仲係度既?」
Roy:「同你講兩句呀。」

Edmund目送兩人走到球場的一個角落,細聲說著一些只有他們兩人知的秘密。

正當他想思考兩人在談什麼秘密的時候,有人拍了他的膊頭一下。

「Edmund?」
「你係?」
「我叫Gary呀,籃球隊既隊員。」
「哦,有咩事呀?」
「無呀,我見大家都係工程系,同你打聲招呼啫。」
「哦,你好,你今年year幾?」
「Year 2,你Year 3嘛師兄。」
「唔好叫我師兄啦,打冷震。」

Oscar和Roy此時重新在兩人身旁出現。

Oscar:「喂Gary,同我老友講咩呀。」語氣充滿少許敵意。
Gary:「無,見係Engine師兄講兩句啫。」然後便走開了。

Oscar向Edmund說:「呢個Gary平時練波成日痴住Steven,我都唔知佢想點。」
終於有時間更
情敵岀現

又打錯
是日討論主題:第三者與共享伴侶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞