[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
[hehe]《知音人》
https://lih.kg/1910204

[hehe] 《知音人》2
https://lih.kg/2066193

[hehe]《知音人》3
https://lih.kg/2067873

紙言同步連載
https://www.shikoto.com/articles/200211.html

逢星期一至五更新(突發事情除外)

歡迎大家吹水
留名一身蟻
早晨一蚊巴
如果呢個post都有bug係咪就要解散
手機響鈴來lm
作為P牌仔的我已盡力
希望唔好再有bug
迷霧裡最遠處吹來號角聲
早晨黃燈兄
又到左最難頂既星期一
星期三公假都好少少(雖然唔敢想像會發生咩事
如果聽日真係表決...

都唔使如果 肯定係
第五十二章:看透

聖誕節公眾假期過後,Horace要繼續出席唱片公司安排的練習,也無法出席大專籃球賽的四強比賽,但他確保了決賽或季軍戰當天可以出席。

比賽當天早上,Horace給Steven和Oscar發了訊息,告知他們未能到場參與,同時祝願他們可以贏球,順利進入決賽。

他早兩天也跟Steven通過電話,希望他可以留意Oscar的心理情況,Steven說會盡量幫忙,他早上給予的回覆也是正面的,在他眼中Oscar沒有明顯不妥,就是緊張了一點。

三小時的唱歌練習完成後,Horace的喉嚨都變得乾涸了。他踏出練習室,前往茶水間的時候碰上了從錄音室出來的Kenneth。

Horace:「Kenneth哥。」
Kenneth:「Hello Horace,上完堂啦?」
Horace:「係呀。話時話,Kenneth哥你係咪就出新歌啦?」
Kenneth:「係呀,搞掂哂錄音,同事整緊後期製作同D宣傳。」
Horace:「咁我期待你新歌啦。」
Kenneth:「一月中公司會有個小型記招,到時記得黎啦。」
Horace:「出左通知未架?」
Kenneth:「應該呢幾日會出啦,大部份練習生同同事都應該會收到。」
Horace:「OK。」
Kenneth:「係喎Horace,呢幾日…」

Horace的電話響起。

Horace:「Kenneth哥,唔好意思,我聽個電話先。」他先行開一邊聽電話。

Horace:「Edmund?場波點呀?」
Edmund:「贏呀,贏左十三分。」
Horace:「咁就好啦,我岩岩上完堂。」
Edmund:「Oscar頭先都出左場,仲入左兩分呀。」
Horace:「哇,好消息呀,你有無見佢有咩反應呀?」
Edmund:「好似幾開心咁,岩岩完場攬住左Steven。」
Horace:「哈哈。」
Edmund:「你過唔過來一齊食野呀?」
Horace:「OK呀,但你地係邊食?」
Edmund:「轉頭WhatsApp你啦,我都睇下佢地幾個食唔食。」
Horace:「好啦,再WhatsApp我啦,Bye。」
Edmund:「Bye。」

掛線後,Horace望望原本站在茶水間門口的Kenneth已經不見人。他走進茶水間內,倒了一杯水,然後走向接待處。

Horace:「靚女,你有無見Kenneth哥去左邊?」

接待處的女職員Joanne:「係你講電話講得好興奮既時候,老闆返左office直接叫左佢入房啦。」

Horace:「哦,咁如果佢出返黎問我係邊,你同佢講我有野做走先啦。」
Joanne:「我幾時做左你地既傳聲筒架,不過見係你,幫你一次啦。」
Horace:「都話你靚女心地又好,好啦我走先啦。Bye。」

Horace離開了約十分鐘後,Kenneth從老闆房間走出來,看到Horace已經不在。

Joanne:「唔使望啦,走左啦。」
Kenneth:「你講咩呀?」
Joanne:「人地叫我同你講聲佢有野做走先啦。」
Kenneth:「你又知我問邊個?」
Joanne:「識左你咁多年,一望你對眼就知你諗咩啦。」
Kenneth:「有無咁誇張呀。」
Joanne:「無咁強既觀察力,我點做你家姐呀。你都就出道啦,有D野你自己諗清楚啦。」
Kenneth:「都唔知你講咩。」

說完,Kenneth便轉身離開公司。
新已更
到Kenneth展開攻勢 一定係想問Horace仔得唔得閒

要推進下劇情,如果唔係會悶,多個人來搞搞震先好睇

不過以Horace既性格 佢han唔handle到架

視乎Horace對住「Kenneth哥」其實抱住咩心態
lm
Welcome
而家只係去到一半
辛苦大家漫長追文
第五十三章:原來

Jordan在行李認領處等了約半小時,終於見到自己行李出現,拿起後便步出抵港大堂。

正當他走向巴士總站的時候,有人從後方拍了他的肩膀一下。

Jordan轉身,露出興奮的笑容,說:「點解你會黎既?」
Horace:「估唔到呢。」

Jordan馬上給Horace一個擁抱,然後說:「好感動呀,岩岩仲諗住上車再同你講,然後你就出現左啦。」

Horace看著眼前這個突然變得很興奮的大男孩,自己也笑出來。

兩人一同步向巴士站,途中Horace問:「你食左飯未呀?」
Jordan:「飛機食左少少野啦。」
Horace:「你放低行李之後陪你食宵夜?」
Jordan:「好呀。」

雖然台北至香港的機程不足兩小時,但Jordan也感到很睏,上車不夠十分鐘便在Horace的肩膀上睡著了。Horace乘機自拍了一幅相,並WhatsApp給Edmund,結果數分鐘後他收到Edmund以同樣姿勢躺在Steven肩膀的相片,忍不住笑了。

Jordan在巴士臨到達他的家之前約五分鐘左右醒了。

Jordan:「Sorry呀,太眼訓,訓著左添。」
Horace:「攰就訓下啦,但你唔係係台灣歎世界咩,做咩會咁攰既?」
Jordan:「尋晚訓得唔好啦,加上今日行左好多,所以體力上有少少透支。」
Horace:「今晚訓返好啦,到啦,落車啦。」

兩人從巴士站前往Jordan住處的路上,Jordan突然說:「唔記得話比Charlie聽我返到添。」
Horace:「都到樓下啦,上去佢咪知囉。」
Jordan:「嗯,希望佢唔會搞到成屋企亂哂大龍。」

然而,還未到樓下,兩人就見Charlie和一位男士從他們所住的大廈走出來,而且開心傾談著。

當Horace對事情發展有點好奇的時候,Jordan大聲向前面的兩人說:「你地終於係埋一齊啦,恭喜哂。」他是一直笑著說的。

一直沒發現兩人的Charlie和該男友人聽到Jordan的聲音後馬上抬起頭,然後一同大笑。

Horace搞不清楚情況,頭頂充滿問號。

Jordan看到Horace一臉迷茫的樣子,笑著說:「我地上去放低行李先,轉頭落黎食飯再講。你地兩個食唔食呀?」

Charlie:「唔做電燈膽啦,Nick BB我地行先啦。」兩人又笑著離開。

還未進電梯,Horace已忍不住問:「佢地兩個…」

Jordan:「頭先我玩下啫,兩個都直到無人有。不過我成日同Charlie講佢好適合做hehe,而且覺得果個呀Nick同佢好襯,其實兩個好朋友黎,中學識到而家,講笑咁叫佢考慮下。佢地都知我成日玩佢地,咪一齊笑囉。」

Horace:「哦,仲以為…。」
Jordan:「你以為佢地兩個真係一對?係咪好襯呀?」
Horace:「你咁講又幾似,哈哈。」
Jordan:「不過Charlie同佢女朋友拍左好多年拖啦,應該拆唔散,哈哈。」
Horace:「佢有女朋友架啦?」
Jordan:「唔似呢,都話佢似hehe啦。」

電梯剛好到達樓層,Horace沒有回應。他發現,自己之前亂想得也太離譜了吧。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞