[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
第六十三章:擔憂

籃球校隊沒有因為贏得大專邀請賽而減慢練習的強度和步伐,繼續維持高強度的練習以備戰三月底開始一連三周舉行的精英賽。這被譽為大專籃球界最高殊榮的賽事將會是今年已經大四的Steven最後一次率領港島大籃球校隊出戰的比賽,所以他精神狀況沒有比大專邀請賽來的輕鬆。

同時Steven也從Horace和Edmund口中得知Oscar的事情,也擔心他和Wilson持續在練習中見面,兩人會否出現令人擔心的互動。除了擔心影響球隊運作外,Steven作為朋友更擔憂Oscar的心理狀況。然而,近來的恆常練習中,他沒有發現Oscar的精神狀態有什麼不妥,甚至比以往更積極。相反,Wilson的狀態比之前有點下滑,看起來有點力不從心的感覺。

有一次練習完結後,當大隊都起行返回更衣室的時候,Steven叫住了Oscar。

Steven:「Oscar,過黎講兩句呀。」
Oscar:「做咩呀?」
Steven:「我唔轉彎抹角啦,你三個兄弟叫我多D關心下你。我知你可能覺得佢地多事,但佢地都係擔心你啫。」
Oscar:「哦,無野啦,唔使擔心喎。」
Steven:「我見你練習都無咩野,不過如果有咩想我幫手你記得開聲。」
Oscar:「OK啦高佬,知你有心。」

兩人回到更衣室後,Steven發現Oscar明顯刻意避開Wilson,除了走到很遠的角落換衣服外,也多番迴避Wilson的說話和揮手示意。

Darren:「高佬,望咩呀,仲唔沖涼?」
Steven:「哦,無呀,轉頭同你講。」
Darren:「唔使交人咩?」
Steven:「唔使呀,佢同朋友練歌,我今日可以跟你地食。」
Darren:「哇,難得呀。咁你快D沖涼啦,再唔係我話比Edmund仔知你係更衣室昅仔。」
Steven:「頂你啦,你地班友無一個好昅囉。」說完便去洗澡。

Steven難得地跟大隊一起晚飯,不少隊友都有點驚訝。前往餐廳的路上,他拉開了Darren並簡單說了他剛才擔心的事情,換來了Darren一句回覆:「算啦,你咩都做唔到架啦。」

Steven:「我知呀,但有D擔心啫。」
Darren:「佢地兩個自己搞得掂啦,你不如諗下點處理佢啦。」他指著遠處一個人走著的Gary。
Steven:「做咩要處理佢?」
Darren:「你無發現佢練習果陣係咁痴埋你度咩?」
Steven:「邊有呀?」
Darren:「你拎波準備佢又係你隔離,放break又係你隔離,分組佢係鬼死咁遠個位都要衝去你度。」
Steven:「你地太敏感啦。」
Darren:「你好自為之啦,我提左你架啦。」

兩人及後在馬路位置跟大隊再次相遇,然後Gary很快出現在Steven的身旁。

Darren馬上在Steven耳邊細聲說了句:「話左架啦。」

Steven聽完無奈地繼續站在原地等過馬路,Gary在他旁邊也沒有做什麼、說什麼,所以他就覺得Darren過份敏感。

到了餐廳後,Darren把Gary拉到了Oscar那一張桌子,Steven則和Wilson及兩位隊友同一桌。

一坐下,Steven就問Wilson:「你無野呀嘛?好似好攰咁。」
Wilson:「呢排訓得麻麻。」
Steven:「出左pool之後就開始攰啦?」
Wilson:「唔關事啦。」
Steven:「哦,見你個樣,好似出左pool仲愁過之前。」
Wilson:「無呀,有D野諗唔通啫。」
Steven:「有咩同我講啦,睇下哥哥幫唔幫到你。」

Wilson聽完輕輕一笑,然後食物來了,大家也開始進餐。

BTW 更新左啦
直仔有拖拍唔會係同Oscar有關係掛定還是又係好似Chris咁
Oscar仔成日避佢 折磨Wilson仔
真係有少少似會走向Jasper Chris
見Oscar成日避佢又唔開心 患得患失咁

無左個好兄弟
兄弟 vs 女朋友
Chris: 我要晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞