[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
係喎 岩岩先留意到 兩pair主角各自都有個搞屎棍

新讀者
Hi 新讀者

第七十二章:憑歌

歌唱比賽初賽舉行前兩小時,HERO相約在飯堂吃個下午茶。

Roy:「係喎,都未問你地兩個初賽唱咩歌添。」
Horace:「到時你咪知囉。」
Edmund:「將軍做咩咁神秘?我唱《未來見》呀。」
Horace:「無呀,費事你地有太好既期待,然後聽完好失望。」
Roy:「講笑咩,你唔使擔心啦。」
Edmund:「係喎,Jordan今晚黎唔黎呀?」
Horace:「唔黎呀,佢話我地入左決賽佢先黎喎。」
Roy:「咁叫佢預定日子啦,我諗唔到我地HERO有機會入唔到。」
Horace:「咁Steven呢?使唔使練波?」
Edmund:「唔使呀,佢話同Darren一齊黎喎。」

Horace留意到Oscar一直沒有搭話,便問:「Oscar?你無野呀嘛?」
Oscar:「無呀,有少少緊張啫。」
Roy:「上年你都無咁緊張架,你無事嘛?」
Oscar:「無呀,放心啦,食野先啦。」

當他們到達比賽場地的時候,已有為數不少的參賽者已到,他們已經或正在排隊報到及知悉出場次序。

Horace在為自己及HERO報到的時候,發現除了他和Edmund外,在獨唱初賽的比賽名單出現「楊俊朗」的名字,而且是頭幾位出場的人士之一。

Horace轉身想找他的同伴的時候,已發現Oscar不見了。

他走到Edmund和Roy的身邊說:「原來Oscar都有獨唱喎,唔怪得佢咁緊張啦。」
Roy:「我見佢岩岩一個人無啦啦走去排隊報到都估到啦。」
Edmund:「係喎呀Roy,佢呢幾日點呀?我好驚佢扮無野咁。」
Roy:「唔識講呀,我都係同佢傾過兩三次,佢都係努力扮到無事咁。」
Horace:「佢要時間去處理啦。」
Edmund:「咦,佢地到啦喎。」他指著剛進門口的Steven,身旁還有Darren和幾位應該是籃球校隊的朋友。

Roy按著Edmund指的方向望,然後說:「哇,Wilson都係度。」

Horace望望,才發現Wilson一直跟在Darren身後。當Steven走過來和他們打招呼的時候,Darren、Wilson和幾名朋友找了位置坐下。

Steven:「Hello,唔見Oscar既?」
Edmund:「佢走左去後面練歌喎,原來佢都參加左獨唱,無話比我地知。」
Roy:「你又咁岩叫埋Wilson黎既?」
Steven:「Darren叫架,邊個想黎咪黎囉,我無咩所謂。」
Horace:「初賽好多人玩喎,我地合唱可能好晏先出場。」
Steven:「唔緊要啦,我地都食左野,咪當聽下歌囉。」

此時工作人員宣布所有獨唱參賽者要到後台集合,Horace便和Edmund前往後台,留下Roy一人在參賽者等候區。

Edmund:「點呀,話唔話比Oscar知Wilson係度呀?」
Horace:「唔講啦,可能佢都知;如果佢唔知,再話比佢知咪仲緊張?」
Edmund:「咁又係,同埋半首歌好快過啦。」
Horace:「嗯。唔出聲又唔代表我地呃佢既。」

Horace一進後台就見到Oscar,便走過去拍了他膊頭說:「solo咪solo囉,唔使咁神秘既,加油啦。」

Oscar臉上露出尷尬的微笑,然後說:「都係上星期臨時決定架咋,當玩下,唔想你地知都係驚你地笑我。」
Edmund:「傻啦,一場兄弟實撐你,點會笑你,同埋大家都係玩下啫。」
Horace:「係囉,你唔好諗咁多啦,做返平時既你唱就得啦。」

說完這句,後台的參賽者就聽到司儀宣佈獨唱組的初賽正式開始。
遲來的更新
舊歌重溫~

https://www.youtube.com/watch?v=P-JeaOMZmg8
誰會知 一見你萬千說話忘掉作用
全身似覺浮空氣裡 隨處飄動
從頂到腳 亦感覺到 系有一個大變動
從風裡過 也不知暖或凍
情若去後 就似心中冰封
情若到時 無限心中暖意
無謂去想 若有朝起了變化
從未當成被戲弄

如若有情 就會驅開悲傷
如若有情 容易拋開記掛
情是似火 就怕他轉眼冷卻
全力探求那可易放鬆
誰會知 失去你就好似是人在惡夢
何必有眼 何必有耳 無法使用
無色世界 萬千世界 就似一切在惡夢
在空虛中 這一生已斷送

結果還是OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞