[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
第六十七章:未知

Steven上午上完兩小時的課之後,起程前往圖書館找Edmund,當他離開體育大樓的課室時,見到一個他覺得不應在此出現的身影。

Gary:「隊長?」
Steven:「Gary?你點解係度既?Engine唔會係度上堂架喎。」
Gary:「我頭先係附近同同學傾野,黎借個廁所,一出黎就見到你。」
Steven:「哦。」

畢竟聽了Darren多次提及有關Gary對他的企圖,本能反應上他對Gary有點抗拒,特別是沒有其他隊友在場時。

Gary:「隊長你而家去邊呀?」
Steven:「約左人呀,你呢?」
Gary:「哦,仲諗住同你食lunch添。」
Steven:「十一點咋喎,咁早食?」
Gary:「我十二點有堂呀,直踩三個鐘,所以早D食。」
Steven:「哦,好啦,咁我行呢邊啦。」
Gary:「好啦,bye。」

還未到圖書館,Steven就收到Darren的訊息:「我無講錯啦,去到體育大樓接你放學啦。」

Steven馬上回覆:「你又知既?」
Darren:「我頭先都係體育大樓上堂嘛,睇到佢係廁所附近等左幾分鐘,見到你係課室出黎就扮同你撞到。」還加了幾個奸笑Emoji。
Steven:「唔係咁癲呀嘛?」配以驚訝Emoji回應。
Darren:「話左你聽好多次啦,係你唔信啫。」
Steven:「咁佢又無做D咩,係有問我一唔一齊食飯啫。」
Darren:「哇,佢想date你呀,你點答呀咁。」
Steven:「梗係無應承啦。」
Darren:「算你醒目。其實上次你同Wilson食飯,我臨走都見到Edmund仔同Oscar佢地幾個係附近。」
Steven:「哦,咁都係食飯啫。」
Darren:「係Wilson咪無野囉,如果同你食果個係Gary就好難講啦。」

Steven一邊走一邊回覆短訊,不知不覺也到了圖書館,然後一進門口就見到Edmund剛還完書走出來。

Edmund:「咁快既?」
Steven:「早左落堂嘛。」
Edmund:「哦,陪我去電腦室呀。」
Steven:「好呀,同你講樣野呀。」

Steven沿路上把他剛才遇到Gary的事及與Darren的對話告訴Edmund,起初Edmund也沒什麼反應(反正Oscar也不時說這些事情),直至聽到Darren說他在Steven的課室附近等了幾分鐘的時候,有點反應。

Edmund:「咁接放學法咁癲?」
Steven:「都唔知Darren係唔係講真,佢成日吹得好誇張。」
Edmund:「其實早幾日你同Wilson食飯我都見到Gary係你張檯附近。」
Steven:「果日Darren都有講呀,但佢其實無做過D咩。」
Edmund:「係喎,你地兩個果日同Wilson傾D咩呀?」
Steven:「幫Wilson解決下感情煩惱。」說這句話時笑得挺燦爛的。
Edmund:「佢唔係岩岩拍拖咋咩,咁快有煩惱?」
Steven:「我淨係同你講啦,唔好比Oscar知呀。」
Edmund:「關Oscar事?」
Steven:「如果唔係,佢都唔搵我傾啦。」
Edmund:「洗耳恭聽。」

Steven用了十多分鐘就說完他和Darren當日與Wilson之間的對話內容。

Edmund:「所以Wilson好煩惱Oscar點解呢排疏遠左佢咁多,估到Oscar中意左佢又唔肯定,所以就問你?」
Steven:「係啦,咁Oscar做得太明顯,練完波專登避開佢去另一個位換衫,食飯又特登坐第二張檯咁。」
Edmund:「咁你點答佢?」
Steven:「我只係話我都唔肯定,始終我都唔敢答佢咩,無理由幫Oscar講架嘛,咁Oscar特登避開佢我都幫唔到咩手。」
Edmund:「唉,Oscar呢排好似無咩野,有講有笑,但原來佢用呢個方法逃避緊。」
Steven:「都無辦法既,或者咁對佢係好事,不過辛苦Wilson啦,一直當佢好兄弟,突然好似反左面咁。」
Edmund:「不過都確認左Wilson都重視Oscar點諗既,之後點就靠佢地自己拆掂啦。」
岩岩更左啦,今朝多野做呀
驚你有咩事呀
第六十八章:碰見

農曆新年假期到來,Horace終於可以放下日漸困難的功課,初一至初五也無需回唱片公司練習,HERO就歌唱比賽的準備功夫也合乎進度,他總算可以和家人及朋友過輕鬆的日子。

經過初一初二密集式的拜年和暴食年糕及蘿蔔糕的兩天後,Horace約了Jordan在初三跑步,消脂之餘也練氣。

Jordan:「你D體能真係好左好多咁喎。」
Horace:「公司個個星期都要我地跑架,練氣喎。」
Jordan:「唔怪得啦,以前跑幾個運動場圈都拉哂車,而家跑完幾公里都無咩點喘氣。」
Horace:「哈哈,唔好睇小我喎。」
Jordan:「係喎,Steven約左我後日打波,你黎唔黎呀?」
Horace:「咦,你地終於約得成啦?」
Jordan:「係呀,佢早幾日叫我打既,話book左場,你有興趣黎打囉。」
Horace:「哦,睇下點,我問下Edmund先。」

兩人在體育館完成洗澡更衣後,前往附近商場進餐。當Horace仍在猶豫吃什麼餐廳的時候,他聽到有人從附近叫喊了兩人的名字:「將軍!佐敦!」

兩人馬上轉過身,找尋聲音來源,就看到Edmund和Steven正從遠處走來。

Jordan:「Wow,咁岩既?」
Steven:「係囉。」
Horace:「岩岩先講起你地。」
Edmund:「哈哈,我地都係喎。」
Jordan:「我地岩岩跑完步,而家去食飯呀,你地一唔一齊呀?」
Steven:「好喎,我地都搵緊野食。」

四人很快就在附近一間餐廳坐下,點了餐。

Edmund:「你地咁健康既,走去跑步?」
Jordan:「佢話呢兩日食得太多,要消耗返。」
Steven:「係喎,Horace,後日打波你一唔一齊呀?」
Horace:「你地唔介意我打得差就得,你地book場打會唔會全部都好勁架?」
Steven:「唔會啦,玩下啫,Oscar都黎呀。」
Horace:「好啦,橫掂我初六先要練野。」
Jordan:「哈哈,到時睇我地展身手啦。」
Edmund:「Jordan你有無打開架?」
Jordan:「玩下咁啦,始終讀體康,班同學都成日打。」
Steven:「係喎,Jordan你如果有朋友想打都可以叫埋佢地黎喎。」
Jordan:「好呀,我問下。」

當他們吃到一半的時候,Steven看一看電話彈出來的訊息,然後說:「Wilson後日都黎喎。」
Edmund:「哇,怕唔怕尷尬呀。」
Steven:「無野既,平時練波都係咁啦。」
Horace:「佢地兩個點呀而家?」

Steven將兩人在近來練習時及練習前後之間的「零交流」描述和Wilson那次和他吃飯談論的大約內容告訴Horace和Jordan。

Horace:「哦,原來係咁。」
Jordan:「咁應該無既野,最多咪繼續零交流。」
Edmund:「我係怕Oscar其實每次見到Wilson都好唔開心,但又要係大家面前扮哂無事咁。」
Steven:「我都有同呀Roy講,希望佢幫手開導下Oscar。」
Edmund:「講起呀Roy…」
Steven:「做咩呀?」
Edmund:「無呀,我覺得佢同Oscar成日有好多秘密,上次決賽果日佢地兩個又走去角落自私傾。」
Horace:「佢地係咁啦,好似我地兩個上堂落堂成日傾計咁,佢地兩個唔同系又唔係成日見,自然見面時就多D密計講。」
Edmund:「我係覺得佢地傾既野同Wilson有D關係。」
Jordan:「Roy做左Oscar既愛情顧問?」
Edmund:「我純粹估下啫。」
已更
一開始以為初三應該會有嗌交環節
初三赤口嗌交,太老土了
兩人在體育館完成洗澡更衣
自已用腦加甜
歡迎幻想
Double dating
爽YY
第六十九章:逃避

Horace到達體育館的那刻,心情也有點緊張,始終他知道即將要跟很多高手作戰。雖然Steven跟他說大家都是純粹玩樂性質,但見到不少校隊成員在場,他也難免有點緊張。

Oscar見到他來到時便說:「哇,將軍,上次同你打完真係唔敢睇小你喎。」
Horace:「咪玩啦,之後都無再打過,係Steven要我黎玩下咋嘛。」
Oscar:「哈哈,咦,佐敦都係度喎。」
Jordan:「Hello Oscar,第一次同你打波喎。」
Oscar:「係呀,以前中學都無同你打過。」

Steven這時走過來說:「Hello Jordan,終於有得同你切磋下。」
Jordan:「係喎,我果兩個Friend黎到未呀?」
Steven指了指場館的一個角落說:「果邊呀。」

Horace望過去,見到Charlie和Nick在場館的另一個角落拉筋,便走過去打招呼。

Charlie:「喂,Horace,原來你都黎打波?」
Horace:「係呀,我以前中學都有打下波既,不過都係玩下咁,你地呢?」
Nick:「都係佐敦叫我地黎咋嘛,話大家都係玩下。」

此時,Oscar突然從遠處走到來三人的身邊。

Oscar:「將軍。」
Horace:「做咩呀?」
Oscar:「無呀,過黎同你朋友打下招呼啫。」
Horace:「哦,Charlie同Nick,Jordan既同學,呢個我好兄弟Oscar。」Horace簡單介紹數人。
Oscar:「你好,陣間多多指教。」
Horace:「佢校隊架,你地同佢學下野啦。」
Oscar:「唔好咁講,我都係邊緣人啫。」

此時Steven大喊一聲:「大家過黎先啦。」

四人就暫時完結對話,到Steven身旁集合。Horace此時也看到Wilson原來已經到達,相信Oscar是為了避開和Wilson的交流才走到他那邊。

參加今次活動的有約二十人,包括數名港島大籃球校隊的隊員,除了隊長Steven外還有副隊長Darren、Oscar、Wilson及三位隊友,另外也有不同隊員的朋友,部份也是其他大專院校的。

各人輪流猜包揼分組、輪流上場比賽,大家都是輕鬆玩樂的性質。Horace在他不用上場的時候會在場邊觀察,除了欣賞Jordan的球技和英姿外,也留意Oscar和Wilson之間的交流,不過由於兩人一直都沒被分到同隊(不知是巧合還是Oscar故意),能觀察到的不多。

在其中一次Horace的休息時間,一直坐在場邊的Edmund走到正在休息的Horace身邊。

Edmund:「將軍。」
Horace:「喂,做咩呀?」
Edmund:「你條仔打波幾勁喎。」
Horace:「係囉,之前我都無咩點見佢打過。」
Edmund:「唔怪得Steven同佢part笑得咁開心。」
Horace:「佢地兩個一早惺惺相惜啦。」
Edmund:「不過你睇下Wilson,射波好似無打大專賽果陣咁準。」

Edmund說這句時,Wilson一個中距離起手又未能命中,Darren搶了進攻籃板並補籃得分。

Horace聳聳膊,並望向坐在休息處另一邊的Oscar,他沒太理會場上發生什麼事,純粹在看手機。

此時Steven大喊:「夠鐘,換隊!」

Horace和Oscar重新進入場上,簡單分組兩人和Charlie及另外兩人一隊;Wilson則仍留在場上,與Jordan及另外三人組隊。

雖然整個場合氣氛輕鬆,但當Oscar持球進攻時,不知為何對方總會換防,更是要由Wilson單對單防他,但Oscar亦不硬碰,簡單運球後把球傳走再做擋拆換位。Horace留意到這個情況,便肯定Oscar是故意躲著Wilson,不願和他正面對抗,便唯有出手相助,盡量協助持球和增加換防,免得場面尷尬。

當Charlie的三分球命中一刻,場館的廣播響起,用場時間已過。
本周最後一更。
BTW 恭喜「赴湯杜火」
最中意見到唔同圈子的人相遇
睇下有無咩新火花
係現實中都係 雖然你講緊個故事
有時介紹兩個唔同圈子既人識
最後佢地自己熟過本身同我
覺得促成到呢啲關係好有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞