[hehe]《知音人》4

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
之後嘅故事更加悲劇
遇見嘅甜蜜
現實嘅逼人
分開嘅悲哀
重遇嘅浪漫
再一口氣被打落地獄
最後得返平淡嘅真摯

呢個故真係神枱級數 一日追晒真係玩過山車咁款

黃燈兄加油
呢首sad到仆街
Friendzoned的悲慘情歌
lm

話說 Oscar 好慘,Wilson 又懵懵懂懂

https://www.youtube.com/watch?v=8Um0Nqk1-G4
茫茫然在數星星
天際多麼平靜
獨站夜街中 獨懷念他
不知一街童正踏著我影
頑童還大膽開聲
他說:哥哥眼睛怎麼怎麼又紅又腫
如像剛剛哭了十聲

Ah ha 只好苦笑十聲 並輕抹眼角 淡淡的眼淚影
Ah ha 只好解釋有淚水 乃因風砂吹入了眼睛……

第七十一章:避嫌

Horace一回到唱片公司,就看到幾位練習生圍著,很像在看些什麼,便走到他們旁邊問:「你地咁多人圍埋一齊睇緊咩呀?」

其中一人回應著:「Hello,Horace,你唔知咩?Kenneth尋晚上電視喎。」

Horace找到空間看到練習生們播著的影片,應該是昨日晚上電視台的音樂節目,Kenneth正接受訪問,宣傳著他上月派台的新歌《暗戀著》。

Horace看了幾眼,說了一句:「哇,佢一上鏡個樣唔同左既。」

然後,他身旁有把聲音出現:「你唔好睇少我地公司既形象同化妝指導先得架?」

全部人聽到這把聲音便抬頭,看到剛回到公司的Kenneth。

Horace:「Kenneth哥,上鏡好型喎。」
Kenneth:「靠化妝啫,如果你地讚我唱歌好聽我會開心D,哈哈。」
Horace:「咁你唱歌不嬲都好聽啦,你首新歌成績好似唔錯喎。」
Kenneth:「還好啦,暫時得一台上左榜,近排去緊電台同電視台宣傳。」
Horace:「哦,加油啦,我去上堂先啦。」
Kenneth:「係喎Horace,今晚得唔得閒呀?有樣野想搵你幫手。」
Horace:「今晚唔得呀。有咩野呀,一定要今晚?」
Kenneth:「都唔係既,我晏D再WhatsApp你啦,唔阻你上堂啦。」
Horace:「好啦,再講啦。」

當Horace上完兩小時的課堂後,離開公司時已經接近六時,他晚上還得回港島大跟HERO練歌,會是下周的歌唱比賽初賽前最後一次練習。就在他煩惱先吃飯還是先回A宿的時候,他就看到Jordan在唱片公司的樓下等著他。

Horace:「點解你會黎既?」臉上露出非常開心的笑容。
Jordan:「岩岩附近補完習,又記得你差唔多時間完,咪過黎探下你囉。」
Horace:「你唔同我講既?我早左走你咪白等?」
Jordan:「WhatsApp左你啦,你一直未睇啫。」
Horace:「係喎。」

他連忙拿出手機查看,這時卻收到Kenneth一個訊息:「上完堂搵我?」

Jordan看到Horace有點疑惑的表情,問:「做咩事呀?」
Horace:「Kenneth叫我完左搵佢喎,但又無講咩事。」

Jordan一聽到Kenneth的名字,臉色一沉,這表情的改變被Horace看到了。

Horace:「我又無話搵佢,你唔使咁既樣喎。」
Jordan:「無呀,你肚唔肚餓呀,我地去食野啦。」
Horace:「好呀,我七點半同Edmund佢地練歌,我地附近快食啦。」
Jordan:「好啦,前面間茶餐廳啦。」

兩人在茶餐廳坐下,很快點了餐。

Horace:「喂,葉子康。」
Jordan:「做咩呀?」
Horace:「今年黎唔黎睇我地Sing Con呀?」
Jordan:「決賽幾號呀?」
Horace:「決賽3月2,初賽下星期一。」
Jordan:「初賽唔得啦,決賽應該OK既。」
Horace:「首先我地要入到決賽。」
Jordan:「哈哈,我信你地得既。」

這時,Horace電話響起,來電的是Kenneth。

Horace:「喂?」
Kenneth:「Horace,我係Kenneth呀。」
Horace:「我有野做緊呀,我得閒再覆你啦。」
Kenneth:「哦,好啦。」
Horace:「Bye。」然後掛斷電話。

Jordan看著Horace這樣就完了與Kenneth的對話,笑了出來。

Horace看到Jordan的笑容,就知自己沒有做錯。即使他和Kenneth之間根本沒發生過什麼事,他也知道Jordan對Kenneth有一定敵意,他沒必要為一些不存在的事情引發爭執,寧願自己走多一步。
終於更左啦。
不過今個星期未必五更到啦,盡力啦。
Btw,岩岩發現篇文多左兩個dislike
仲擔心緊係咪有咩事
無事就好
連登成日有人亂負皮 唔駛理
人無咩事,只係工作很忙,加上近來心很累,搵唔到靈感女神,可能要放慢下更新速度
有需要就比自己休息一下
大家唔好介意就好
靈感女神總會喺你最唔留意佢嘅時候降臨
唔會啦 無文個陣講聲就ok
多謝有愛的迷濛巴
Kenneth窮追猛打
好唔討好既角色 明明話左夜晚唔得閒
都要自己打過黎柒

btw燈兄加油 你健康重要過個故事呀
佢可以同Gary一齊
兩個煩膠係埋一齊可以捱到幾多日...
捱唔到都要繼續捱呀
唔好放返對方出黎危害人間
同是天涯淪落人,相逢何必曾相識
係喎 岩岩先留意到 兩pair主角各自都有個搞屎棍

Hello新讀者
歡迎多啲上黎吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞