[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (35)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
上裁縫店造基本上都係MIC。香港已好少工場自己車褲。
百貨養百客,LH老闆同我都有兩句,我就唔方便講太多,不過我都欣賞佢,我成日都諗,呢個價位有人會買嘅?但佢又好似賣得幾好喎
不過講真條褲D內裡,手工都係唔錯的。
裁縫店造chino,有時問題是D手工太精細,唔夠粗豪,少了點軍服味。其實可以去專造「制服」的裁縫店造,價錢亦平D。
阮氏?
阮氏唔再平了
從前分域碼頭Tony就唔貴嘅,我唔知佢仲有無做.
另外就有D鋪是專接「制服團體」的單的,即係造聖約翰救傷隊,交通安全隊制服那些。
呢d 就唔太識了
但蛋爺講得岩,而家tailor shop 出品,要輸入穩定,都係要mic,而且手工比大多數mihk好得多。除非好似陳記 ac 自設香港工場咁就另話
阮氏一條gurkha short都要2k 長要加多幾舊
笑左笑埋右

邊間1800 度身訂造咁賤價?咪又只係係個模上幫你加減

你識唔識咩叫MTM RTW Bespoke 㗎?
間鋪bespoke都剩係mtm 架咋我都唔係好熟 不過我都夠用
哈哈哈!見到呢個回覆我真係笑咗!
一千有找fully bespoke都仲得呀!
都唔知係邊個識唔識了
有啲人嘅世界好窄㗎咋,唔好咁啦
咁又係,不過我見佢笑完左又笑右,咁我咪又笑下囉。
我用我之前賣比兄弟的英國狐狸卡其計,都未用我入貨價計,預鬆添,1.5m,布錢都只係$375,用日本布仲可以平D添,一級工錢都只是六嚿水,廣東工三嚿幾。一千蚊有找真係一啲難度都無呀
魚蛋兄
我真心想知邊間店舖係一千有找 FULLY Bespoke 而質素好呀

咩布料? 唔食布價?
CMT ?

咁如果我唔係帶布 ,就咁去店用你以上嘅布
又可以1000 有找full bespoke ?
就算同一間鋪,都會有魚蛋價同街客價
我從來都是CMT的。
我已多年沒有公開推薦店家了,你可以慢慢找,有緣自會找到。
係㗎 我世界好窄

咁如果有1000 樓下又fully bespoke 質素又好 布又正 唔使CMT 又唔食新客布價

我俾大家笑下又有乜所謂
咁所以咪係囉

個個都係魚蛋兄有靚價咩

新客去熱廚房或街店唔比人割就假
我以上的布,依家的代理,我估$400/m都未必得,況且他們都無入貨。
Sorry 認真咗 CHING

我真係睇唔過眼啲濕尻店話自bespoke
但明明係MTM RTW 呃尻啲客錢喳
無喇,今時唔同往日
唔好講D衰嘢!我咁多年交嘅學費你又唔計埋入去?
明呀
原來你講呢D
咁你又唔好攞啲8**、孽瘤幫襯過嗰間之類嚟比,嗰啲mtm都冇咁差
想問咩係CMT?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞