等緊國安法一立,英國Home Office就公布BNO擴權詳情,會飛去英國住揮手區

993 回覆
482 Like 64 Dislike
其實5+1個方案咪又係要係英國由頭開始,佢又唔係一刀切平權,靠得依個方案走有幾有錢同叻,咁都可以嘈一餐,97後要移民都有方法係你做唔做,不過我都覺得去到人地國家移民就應該尊重人地國家,建新香港就算數啦
次次一有依d post想討論深入d都被打亂
咁講所有移民既人都要被人屌啦,用BNO移民既人都要5+1靠努力拎BC,根本唔叫好大著數,只係大大降低門檻only
佢地應該鬧埋點解七一爆左入立法局的人要走佬去台灣?
點解唔留係香港抗爭繼續俾人拉
再將依家千幾人俾人拉的責任賴埋落佢地度好唔好?
佢哋擺明係特登帶風向引罵戰啦
https://youtu.be/78vCJ_pmPJs

落機後三步曲

Airbnb住住先

搵屋租》有固定地址就開銀行戶口〉拎BRP

搞電話卡》拎NINO

安頓好就搵工
樓豬,由呢刻開始我地深入淺出討論返落腳後有咩做
呢個YouTuber 正
Pinned
香港之所以成為香港,喺因為香港人,就算佢拎到香港嘅地,但香港人走哂,一班低智大陸人都唔會maintain到國際金融中心。

不過我地唔可以忘記為香港付出甚多嘅年輕一輩,佢地好多都冇bno , 想走都未必走到。大家有冇方法可以諗下可以帶埋佢地走? 例如家長喺藍嘅,我哋可唔可以 比如話領養佢哋,帶埋佢哋走?

我唔太識,求大家集思廣益
gogogo

其實申請使唔使錢?
現實講句,佢地去台灣已經係最易領養要證明你夫妻生育唔到先得

同埋手足牛高馬大點領
Agger!

所以咪話佢用5+1 篩選呢招真係高明到不得了
俾你都唔會領養個唔識既人 去供個陌生人讀書、生活費啦啦 人地走左就真係走架啦 勿ff太多
i know that feel bro
日日塞覲塘
腰骨都痛埋

我果陣大學畢業夠想儲錢去外國見識下啦
但我要照顧兩老生活費
又要還大學grant lone
人工先一萬鬆啲
邊會有機會出國見識
而家飛雲黎左 我要飛走啦
提提大家走之前記得預番時間去稅局清稅,大家冇拖冇欠(金錢上)!

Roselle好鼓勵人移民

佢應該都上開連登
其實有心幫人去到請返香港人打工幫佢地搞visa一樣幫到佢地,唔明d人點解講到二元對立
多謝提醒!

但如果局勢急轉直下恐慌性走難

未必有時間上去搞
有無BNO

瞄撚準未

而家英國15-6度

執一件薄一件厚褸夠做
我自己做會計金融都預咗搵唔返senior grade個價,其實都係為長線同希望自己/屋企人生活好過d
嗱講真果句,就算去到英國,有間公司,要請外勞(香港手足)過英國,門檻好高
我想做返個有血有肉有靈魂既人

我地BNO囝記住,今日一時放棄香港一切,係值得。人係有尋找更美好生活既權利
所以咪話有無心搞,無心既留係香港都唔會益你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞