[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
太細部有時都係壞事嚟,拎上手試過先知啱唔啱自己。

好似X100V咁,好似各方面好正,又輕便。去毒氣室一拎上手就知唔係我杯茶,輕便得滯,無手感
輕易擺落袋跟身 同埋 手感
好多時都幾矛盾

不過依類細機可以考慮加個底座grip, 再整個hotshoe thumbgrip去提升手感
同意,個grip位design好廢,但我就係貪佢無evf,輕,配xc 35,400g左右,所以先買。xt200好似有改善,都係一樣用a6600個bayer sensor。
係架, 所以都係睇取捨
我上一部用XT20時有加木Grip, 加完其實同XT2一樣高
[member]所以我兩部左 XT2同最近買XE3配細鏡用 希望好過用X100[member]
想問大家用開咩tripod
啱啱睇咗 3 legged thing 好似幾好
主要係想要輕身 筆直2k內
用緊淘寶貨思銳 碳腳 n3205x連k30x波頭 兩千蚊

你依個筆值都係淘寶貨架啦 行貨反而貴成千
宜家可以試下用國安法r免運費
自重2.3kg我真係唔係好接受到
我本身諗住1.5kg內都ok
利申用緊xt3 +1855 都覺得重
都係Manfrotto果d
聽日落星際睇下
Pd冇錢買雖然係正但情願買鏡
Manfrotto befree嚟都有睇過 Aluminum 版平啲但同Carbon 版一樣得150高
我185高唔知會唔會好辛苦

佢有枝element 中型好似都幾好 164高 1.4kg
Fold length 41cm
Price睇到佢緊1230
如果影人&景 35.4定23.4出勤率會高d
23.4 講真高D
23.4 等效大約35
無敵
1k budget要輕嘅話
算比較多人識嘅brand入面, 應該得強國牌Benro可以依個價畀到聲稱碳纖你

我估除左重量之外, 你都會想摺埋慳位啲?
Manfrotto Element系列可以反摺, 又響你budget內, 仲要唔係強國brand添
你可以去price碌下
試完可能都係想揀翻單反 有無輕身d嘅單身介紹
想好揸嘅不如試吓xh1?
element 大腳我用左一年,無乜投訴,係大風唔夠穩
不過呢個價位同size我無野講
想問係咪所有鏡配落富士機個焦距都要乘1.5?
原廠鏡又洗唔洗?
all lens need to X 1.5
姐係如果我想買支50mm就要買支35mm
yes , 無錯
想問下, XF 1855 同XF 1680畫質上有冇分別?單係想提升畫質既話係咪唔值得咁樣升級?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞