[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有冇Ching 放x100f
Fujinon XF 50mm f/1.0

Fujinon XF 70-300mm f/4-5.6

Fujinon XF 27mm f/2.8 MK II

Fujinon X mount zoom MK II Lens

zoom lens MK II 會唔會係1855/18135
1655畫質當然唔係極致
極大部分定焦 包括27/2.8 係同樣光圈情況下都sharp過曬1655

但比起1855 1680,1655全開直至收曬光圈下邊緣畫質絕對係有明顯優勢,1680就算收到f8邊緣都係鬆。
27呢個焦段我有23F2,35F2,睇黎可以skip呢一枝
想放銀色xt3 有無巴打有興趣? $5900
9成新,不過有一條花痕
有興趣再send 相
https://t.me/wtfbbbq
佢嘅存在價值係餅鏡喎
Ching係咪講呢個?我全部都係0冇較過
同埋試過用colour+2 係觀景窗望啲色都係靚 但影完係mon睇啲色又唔同咗 轉返去觀景窗睇又冇問題
有冇人試過記憶卡明明仲有好多容量但係部機顯示個數字係零, 影唔到相
求救
新手想出部機,Budget $10000~
想問各位ching有冇咩建議?
主要都係想街拍同有時影下人
同埋去邊度買好?上網睇度度都話黑店 / 二手扮新機
$10000就X-T3 + 16-80mm 水貨
都係去price.com高評價果幾間
Check清楚有無花,功能正唔正常就ok

各位ching,比D評語比小弟
想買部XT30 + 1855, 有無巴打放?
構圖,題材睇得出冇咩心思
照黑白相之前要諗諗,係咪黑白對你張相有幫助
Xt3 岩唔岩?
想放支27mm 全新未出過街
有興趣tg
https://t.me/Fuji27mm

X100V
$5500 有無巴打想要?
想問下各位師兄 如果新手買相機 主要都係影景多
應該揀xt200定xt20 選擇困難
Xt30 / XE3
平平地買部二手xt2可能會用得開心啲
https://youtu.be/LfAQ8-JmlgQ

5:10秒開始,有提到+-清晰度會令到影完一張要load幾秒先可以再影。
手痕入返部XT1做副機會否好傻豬
XT2啦二手都好平
利申用緊,諗住XT5先換機
第二張相你係咪想影一啲我哋睇唔到嘅嘢
幫推,根本呢個富士post就應該放多啲圖等大家交流下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞