[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
XH1 冇grip 4k尾 有grip 5k 幾
23.4 3k尾
56.2 4k中
1024 3k尾
1655 5k左右
有冇巴打試過iso dial 個lock 制壞左 完全冇反應
整返會唔會好貴
想請問下以家暫時想要最好嘅防震機係咪XT4?
如果想配一支旅遊變焦鏡 有邊支係推薦?
16-80
Fuji機嚟講XT4當然係各方面都最好

但如果你最重視係ibis嘅話, Fuji X系得XT4 同 XH1有
XH1依家嚟講好抵用, 係大部啲
終於買左防潮箱 可以買鏡了
Xh1開心使用中 有錢要大電當然xt4 不過xh1手感又正
係咪香港真係少人用所以無討論
GF23 同支 17差成倍價錢 但香港都唔見人用過
直接買水算數啦 差個7百水
本身用緊sony 6500 18135 1655
係到諗緊試唔試下轉會睇下會唔會更就手咁
目標應該都係xt4
但鏡唔知詳情
Xt20用邊枝鏡嚟影人最好
琴日 dcfever 有 gfx roadshow, 一試gfx50r中毒
可能我講唔清楚,我份工唔係接客既攝影師
用pro除左自己鍾意之外就係因為佢輕,同埋可以留一隻眼睇觀察鏡頭外既情況。

所以點解會難揀
如果係接客既用返5D4啦啲客最緊要要又大部睇落又pro
邊到二手鏡算係合理
想買16-55
Iso 快門直接機頂扭係幾爽架
不過雖然話apsc鏡嚟講fuji齊過sony, 但同時size都大過sony, 你去皇室煲毒氣室撚下機鏡先囉
睇你鍾意咩透視感咋wor..
23 35 56 買哂
XF 16mm F2.8 日攝幾好玩,直出JPEG:

郵票㡳都叫大部
黑色誠哥做緊快閃價,有啲心動
水貨平多$3K
最緊要睇落夠大部,啲客識西咩
有gf23 加用過老蛙9mm個支

之前9mm個支就暗角勁啲不過ultra wide出黎啲野真係幾正,日光用都幾Sharp

GF23無咩好投訴,好小出現扭曲,清就唔洗講
解毒!!
係貴姐😂
攝影新手想買相機,應該買水貨定行貨?
水貨除左冇保養之外仲有咩大分別
另外諗緊買xt20定xt200好,邊個會好啲?都係想街拍下,紀錄下生活。諗左好耐

題外話就係佢地影唔影到星空?純粹好奇(呢個唔係大concern)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞