[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
ibis,新電,新反mon,classic negative,15fps機械快門,雙卡槽,4k 60p/1080 240p
以上野如果你覺得值3500咪買xt4
買左xt4
正係新可電/雙卡/CN都夠玩
信我 有多餘錢真係xt4
fuji冇曬新消息,,其他廠都好多新消息,出新機新鏡,生性d快d公佈多d新野啦
利申用緊xt3, 都係雙卡 ...

新電同 classic negative, 諗緊換機
留tg
咁你身邊嘅人都幾on9. 數碼相機就梗係有新買新啦.
同一道理買電話都唔會買返上幾代嘅機啦.
xt3換xt4就on9梗啦.
所以唔好換!
好奇問下,有冇人會帶2部機出去影相??
eg: 去影風景,一部機timelapse, 一部長焦影景/影event,1支standard zoom,1支tele zoom
啱啱新手買左X-T30
想問如果影人同影景應該買咩鏡頭好
仲有想要一個廣角鏡 係邊隻好
一支過就23.4
分開就16 2.8 或 10-24影景 + 廣角。
影人35.4 或 56 1.2
可能朋友覺得影相質素無明顯差異。
有冇人會買埋直倒?我用緊xt3,諗緊買個直倒
會拎多部rx100去玩time lapse 細細部幾方便
係咪話今年仲有新機出呀聽聞?
唔知如果出xh2會唔會有新sensor
xt4有ibis,h系重可以有咩賣點
唔知,所以更加期待佢會有d 咩新野去推呢個系列。
除左新sensor 我都真係諗唔到有咩新野
(如果冇新機出就年底買xt4)
會唔會係XT40出先?
而家睇xt4叫xt4而唔叫xt3s哩一步都幾怪
xt30已經係用xtrans4,咁如果出xt40又有乜野升級好
除非2020中階係出xe4用xtrans4
skip xt40等xtrans5出,出埋xt5先再出xt50(or xt40)
xt40: 反mon 5級ibis加多一兩個film simulation
如果佢咁出我會扔爛部xt4
xt40應該唔會夠大加ibis
xt4都要加到比xt3大先加到
有傳過話H系會用高解像度sensor(GFX技術?
又傳過話專攻拍片市場(X-T4已經攻咗⋯
聽住先
想買支定焦tele
三羊135f2 好唔好
完全冇聽過有呢支嘢

富士長定焦選擇太少
一般得90mm
200mm又係天價
長焦tele用轉插canon鏡好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞