[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
Landscape 後製有冇free software 介紹
我上網揾個啲都用唔到 (可能電腦太廢
我用開capture one
For fujifilm 好似係免費??

我都學過呢招
我用緊佢free trail 30日

Sor巴打我睇錯landscape做 time lapse
timelapse 好似冇免費,我之前用過lrtimelapse, 好L貴。 不過係幾好用
但影day to night tomelapse 後製好麻煩,而家冇乜影了
諗住買返部MacBook 買埋final cut 算
反正做緊bts優惠
用慣左window 唔想用mac
而家我錄音剪片都係用window
我覺得自己係怪人
Window 同macOS覺有優劣
用慣用得舒服就得
反而我係想追 ecosystem 先想用mac
如果想好太陽上腳長曝 用nd32/64夠唔夠?
喺日頭用nd32/64 全開大光圈影人得唔得?
23mm都影到咁近 架機飛好低?
邊位 d樓
老蛙呢支鏡唔係話唔會變形咩
有個易啲計法嘅, 你將原先快門幾多秒乘返nd數目, 就係你同曝光下用完filter嘅快門秒數

即係1/60s = 0.01667s左右
配個nd400, 上面個數乘返400就係6.7s左右

知道個計法之後你可以自己判斷返

如果真係好猛太陽嘅話nd64都未必夠
當你本身降iso加縮光圈可以拉到1/15s, 上埋nd64都係4秒左右
彎左就話變型姐..
佢ultrawide微微仰角影, 邊位建築物斜好合理

想又wide又棟樓直 你需要移軸鏡
明白曬 細佬新手唔識野
各位巴打,上網睇啲人話玩fuji識玩要玩水貨,喺咪真大家係買行貨定水貨?
俾富士免費果個功能有限。算啦,都係俾錢,免費ok的話,capture one同adobe就唔會收咁貴。
可調式邊隻牌子好啲?

35.2影唔哂
ultra wide係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞