[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想玩菲林鏡
知唔知邊度有pentax k to fuji x 既轉接環賣?
同埋知唔知邊個牌子既轉接環好用?
我以前去開觀塘Little garden買, 依家好似冇做門市(?) 唔肯定
都係有平買平就算, 用開個叫"Focus"嘅不知來源牌子

貴啲嘅手動轉接環品牌應該都係qc好啲, 尺寸精準啲, 內部消光好啲 (鳩估)
係啊 我上price hk 搵到既都係d 雜牌
但聽我fd講雜牌有機會整壞部機個mount
所以想買大牌子 k&f fotodiox 呢d
不過喺香港又見唔到有pentax k mount 既賣
試下ebay睇下有冇運費平地區嘅seller
fuji X出完35/2 XC ,16-80/4 好似無新動作?
本身1年3枝鏡今年肺炎應該難啲.....
新買X100v觀景器入面有一粒塵 正吾正常?
我見好多巴打都推薦56 1.2
如果變焦又有無好嘅選擇?
我見18-55好似好重
你應該係講緊1655?
如果追求定焦質素既變焦,咁無得揀,一定係佢
唔正常 正常唔會有塵 作為消費者點會expect有塵
但應該無得換
好啦 無實體shop就真係唯有online
唔該哂
唔覺唔覺買左好多枝鏡,係時候賣返幾枝
1855、23.4、35.4、9f2.8、50230
試過由房行到去門口,幾步路已經跌鳩咗落地下自此每次出去都唔拎個蓋,就咁用方hood就算
啱啱睇緊50230
你有冇興趣放
呢枝野抵玩到爛,我會留低
我而家最頭痛係前面個三枝
係1655,打錯左
如果唔太追求畫面質素嘅變焦呢?
咁你跟返枝1855黎玩先啦
你講得影人,大家都係會叫你買56.2,你又有23f2做搭配係幾好
但如果你其實通殺比較重要就一開始買zoom好過
好細 望出去都見吾到
唔該巴打
下一支應該會入56.2
另外想問下,變焦黎講
1855係咪性價最好,又唔太重嘅鏡?
再遲d想入一支用黎去遊行
睇嚟xt3唔會有classic neg
旅行我會覺得1680好啲
巴打買左幾錢?
畫質上1680同1855有冇差別?上網睇過好似冇咩分別
冇ultra wide喎 買埋10-24先啦
係足足大兩級光圈喎 (1.4 > 2 > 2.8)
變焦好處係方便, 但通常犧牲咗光圈、輕便同光學質素(但後兩者其實隨科技進步已經無咁明顯, 睇下最近Tamron啲變焦)
定焦就相反
結論係兩枝都買
(我只係有35mm f/1.4, 無買錯 )
9mm都唔wide
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞