[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
睇下ultra wide對自己係咪真係必要

如果唔係啲人通常入手45100
可以諗埋canon tse 17 23
乜嘢相機都影到視乎那你個人有冇咁嘅知識去控制件事嘅啫

機最好就有新買新同埋而家新機多有鑊氣嘅建議買行貨

呢半年內出貨量唔多有乜頭暈身㷫呢佢哋嗰啲零件就唔會咁快到嘅行貨就會好啲你點嘈佢一定嘔到俾你

水貨呢就你諗你啦
XT3個直倒值唔值得買?有冇人有用直倒???
水貨

係差保養啫
不過行保廢到有等於冇

非常推薦X-T20
操作同sensor都同200差幾級

想影星係睇鏡頭
機體性能可以忽略
去到業餘級先再諗機體性能啦
想問X-T20 插支10-24F4
會唔會前重後輕
另外XT20如果想upgrade換X-H1值唔值得
我覺得X-T20插乜都係頭重尾輕⋯冇grip係原罪

你係想放X-T20然後買X-H1?
我覺得X-T20可以keep返
然後買埋X-H1
一嚟X-T20放唔到幾多錢
二嚟X-H1真係大部,留返X-T20做便攜機插定焦好過
本身用緊X-T20 搭支18-55 同埋 定焦35F2
最近想出多支10-24 影多少少野
又見X-H1個手感好似好正 又有ibis 有啲心動
像素同功能分別唔大

唔建議升機
有冇人放xt20?有興趣就搵我
tg: ufcfan
今朝見到一隻蟲喺窗外無飛走
就攞MCEX-16近攝環配35mm f/1.4去影
示意圖

影出嚟係咁
啱啱見到有人喺四寶問有冇xt20,但冇貨比人介紹咗xt200,好彩你話諗下咋,寧願加多少少系列xt30呀巴打

23mm 同35mm 應該點揀?
個MCEX-16近攝環幾錢

個質素幾好咁
本來想入a73
但係見到水貨xt3 六千幾好吸引
但係無ff無ibis電量差少少 點搞好
利申兩部都試過 fuji user frdly d
可以睇埋r6先
太大部 鏡頭都係
不了
有冇ching 試過係香港用xt系列影星
有冇人單張影到清銀河
試過影但淨係現到半條,唔似人地果d 咁清成條銀河出曬。
諗緊如果影星好唔好另外買部full frame 機仔影
因為近攝環唔似1.4x/2x增矩鏡咁有鏡片, 所以我無買到原廠
副廠MCEX-11同16一齊加埋運費~HK$250左右
(但買咗返嚟差唔多兩年用咗唔夠十次)
香港地影銀河唔執相好難推返出嚟
大底對於後製有幫助但唔係一切

上次去大坳門影, 一行人有M43 有APSC 有FF 有Fuji GFX
唔執相的話都係差得唔遠, 若隱若現
當然指執啦,我執完都係睇到半條
Ching 有冇apsc 嘅香港銀河相分享下
買咗部水貨呢句代表咩
想問下四寶買水貨係咪都穩陣?
水貨都係靠你自己check清楚 基本上冇仇報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞