[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
好渣係好渣
但機身已經同FF無反一樣大
當然, XH1個ibis都好過Sony唔少
1680好啲啲
但主要係sell恒定光圈半天涯
好在意成像質素就1655 50140啦
本身有1855就唔洗特別換1680 我會選擇入定焦
本身冇1855就直接入1680
唔介意大枝同重當然1655
單反真係唔熟,幫唔到你,sorry
用番單反唔係話唔好,但假如而家入單反好可能真係末代單反,到時想升級好大可能都係入無反世界,咁到時要成套放又成套入無反,一來一回時間金錢問題
試完實物覺得evf同無反個mon好唔smooth有time lag好奇怪 然後touchmon感覺無實體制咁好用 而且睇左睇有d單反都唔算重好多但大部d個手感應該好好多

想知點解單反會沒落
入門機我無點用過唔知,但起碼中高階機既time lag我已經唔太覺得有,反而入門dslr要開反光板個下既lag仲大過無反

至於點解單反沒落,原因有好多既,size相對細/對焦點更多更準/無反光板相對更"合理"更易做到高畫質鏡頭/加個接環基本上無乜鏡頭係用唔到
等等之類啦,不過最終都好睇個人使用習慣,無話一定的絕對優勢,純綷係相機廠都唔太落資源去單反,消費者要考慮呢一點

冇反光鏡上落機身更穩定
冇反光鏡頂住,鏡身設計彈性更大
近年續航同evf反應開始追上單反
sony對焦黑科技帶動市場對無反既吹捧
重有冇
無知一問 點解23.4 ge定價會高過35.4一截
一向35mm鏡都係貴過50mm 好似之前有po講過
好似唔係成本或工藝問題 係定價問題
先利申返 上網睇係講成本問題
但嗰個post好似有人話唔係 我自己覺得都有關 不過個mark up好有水份
睇睇金鐘Velbon 呢個牌子
UT43Qii好似唔錯
50mm等效焦距因為光學因素成本係平過其他焦距。大家睇番單反年代各大品牌定焦鏡嘅價格就會明白。
你依個只限真50mm FF鏡
35mm同23mm apsc鏡其實都係難
最後我都係買咗pd aluminium 版
本身掙扎緊x go/ plus
但最後覺得我遲早會買曬兩枝不如把心一橫買pd
咁點解d人肯比多d錢買23mm呢
因為等效35mm比較萬用 適合我依種只定焦但懶帶鏡嘅人
28太廣 50太長
xe3想升級xt30 分別係咪會好大
Body-wise 最大分別就係個sensor 但如果你本身鏡頭唔多嘅話不如攞啲錢去買鏡
得知kit鏡同35.4好糾結升唔升好
如果你唔拍片嘅話冇必要升
主要係操作體驗同手感嘅升級

我會建議買支Laowa/Samyang ultrawide又好
買支55-200/50-230都好
起碼焦段豐富啲 影到多啲題材
仲諗住sensor唔同個體驗會好好多宜家又有啲卻步
屌, 腦殘睇錯XT30升做XT3
不過如果純影靜態相依然冇咩必要升, 我依然覺得係買鏡更好
UI又係咁
講緊像素又多得好少, 鏡頭Sharp啲仲明顯過粒sensor新啲
講film simulation又冇機內原生classic negative, 不如買多支鏡仲有新鮮感啦

講真除非話你搵食機或者影開嘅題材對某啲specs有需求, 例如當影運動/賽車, 想要好快嘅追焦連拍之類
否則冇必要追機身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞