[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
不如你影之前搵d有意思既主體啦唔知你影咩
唔記得依張係用1855定35 .4
攝於大帽山

唔緊要 係影得差 第一部相機第一日 屌下進步先快

xf55-200

xf16-55

老蛙9mm
你係咪好猛太陽12點果時影?
用咩simulation
我都post 下舊相比人百屌下成材先
Xt20 + 55200
齋風景相有乜故事可言?
問題係
成個大環境靚?no
部份景物靚?no
光線靚? no
顏色靚? no
巴打介唔介意分享多少少真心想學嘢
因為顔色光線個啲我成日覺得反正我後期可以較色 就影咗先算

有冇咩例子/相可以分享下 因為景物靚個啲我淨係諗到啲打卡位個啲
我影相唔ok,但其實勁果啲人應該晌影之前已大概諗埋後製完係點,而唔係是但影樣嘢,再試下後製完會唔會由唔靚變靚。
明白 因為我完全係你講個種人
我影相之前冇諗過想影到啲咩效果
去到個到就事但影
影完一堆返到屋企覺得ok嘅就執下色咁

同埋成日覺得香港冇嘢好影
睇得外國YouTuber多 覺得係外國鳩影都好靚
香港點會冇野好影

要市景樓景有大量
傳統舊建築冇錯係買少見少 但依刻仲搵到
而且城郊距離又短, 有唔少山仲可以渣車上添
有時你見到個境好靚,好relax,又有草又有水咁,但其實影出嚟就係一氹水加啲草咁,淡而無味。試下先諗咗要去邊度影先,去google map睇下環境,google map都有好多風景相俾你參考,試下先,再深入啲了解下唔同嘅光,要識睇天氣預告。

外國多嘢影....因為香港以外嘅成個地球都係外國,所以你覺得多嘢睇,但一般人跟本嚟嚟去去都係屋企附近。
藍天白雲 (23mm f/1.4)
23mm都影到

想問下nd filter 應該點揀?
ND 8 係咪已經適合大部份場合用?
學影相既第一步,學識欣賞身邊既事物,提高觀察力,你就會搵到值得影既野
睇你影咩去判斷自己想要幾多級
例如ND4係減兩級, 即係本身1/1000s就變1/250s

有啲人只係想日頭全開大光圈影人嘅咪可能ND4/8都夠
如果你想好好太陽都上腳長曝佢十秒八秒影流水就要買大啲數字

另外市面上有啲可調式減光鏡嘅, 但實際應用有機會見到十字紋
多謝各位巴打意見
希望有朝一日會影到張見得人嘅相 再放上嚟分享下
但係啲人淨係留低負皮又唔講衰咩⋯
光線後製唔到㗎,講緊係陽光打落去嘅角度,有時有d 景啱斜打嘅光 (山景咁, 可以做到果種層次感)
有時有d 又啱直打落去嘅光
呢d 係後製唔到。
我覺得最快嘅方法係睇多d 唔同作品,睇下邊d 你覺得正嘅就教下copy 下,之後先再搵自己嘅style
我睇landscape 多,外國留意開andy mumford, 佢有youtube channel
好多時都睇佢d 片學野
田伯d 相我覺得都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞