[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
買XT3無咁嬲
四寶,拆kit黎
嗰陣買嘅時候未開過,即場開比你佢拎走枝鏡
富士機根本唔保值
升緊仲買好on 9. 不如等部新嘅中階機
有無人用緊GFX 50R
想問大家56.2支鏡手動對焦個時會唔會好噪 有咔啦咔啦聲?
買左部xt20做back up機
想問下大家有無啲咩副廠鏡推薦?
小弟想嘗試街拍,有時會影下少少人像,手動都ok㗎
最近見到枝kamlan 50mm f1.1 ii好似幾吸引,但枝35mm f2又流哂口水,點揀好35 1.4 over budget唔諗啦
用緊xt20配枝1855
上個星期入左手
XT30灰機有保到11月+枝18mm無保18mmf2應該放幾錢到先合理
富士啲價成日變
邊度入抵d ?
點解你拎Kamlan 50mm同fuji 35mm比較嘅
係都同56 1.2 / 50 f2比啦

Kamlan嗰支睇過review全開紫邊都算明顯, 同埋街拍邊使咁大光圈

如果你想2k左右買副廠大光圈35mm
又唔介意強國嘢
咪viltrox 35 1.4囉
想收支samyang 12玩下
有冇巴打放
我用緊xt 3 得支35mm f1.4 ,想trade in 換sigma 18-35mm f1.8 用轉接環,會唔會好傻。
因為嗰兩枝都貴左啲如果買50f2嘅我不如買35 1.4,最主要都係想買返枝大光圈鏡又見到有1.1咁大先有啲心郁郁
Viltrox嗰枝之前睇過柒得濟真係不了
咁唯有諗下要xf定xc35 f2,射射你
澳門個電子消費卡畀一次過用咁多咩?
要同鋪頭協商,風險自決

你可以每日去比錢,去夠十日就買野拎貨。

第一日去到買野拎貨走,張卡擺低比鋪頭自行每日付款,可以上網睇返每日使用嘅記錄。十日後搵親戚朋友拎返張於走。

暫時我問到嘅價係

Pro3行機 $11780
16-80行 $5000頭
16-55行 $7000多

另一賣間水貨嘅
Fujifilm X-Pro3 淨機身 水 HKD10780
XF16-55 水 HKD5900
XF56mmF1.2 水 HKD5500

到時唔知會唔會再加價。暫時諗住入
Xpro3 +1655.
35 1.4 放幾錢
用x pro就玩定焦啦你玩zoom不如做xt機
本身有Xe2 +35.4
到時就
Xe2 + 1655
Pro3 + 35.4
xe2 轉xh1啦
無錢買兩部新Body
想問下xt20body可以放到幾錢
問個白痴問題
Fuji機係咪一定跟fuji battery
呢個玩法okay喎
不過要等下幾時先過到去 第一次派果張都未拎但係今日就到期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞