[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想收部xt3黑機 最好未過保靚靚仔仔
新手BUDGET 3000內 XA5 O唔OK?
唔該巴打們
Xt20/xe3
想有反MON係咪得XA5
水貨算啦 dc把傻鳩二手行冇保平兩百 攬撚住支鏡過世啦
係啊 所以想問下係邊度買水最好
近排係三羊入左35.4
要好埋身先影到靚相, 好考技術同埋膽量
加多少少xt200好啲
除咗三陽四寶之外仲有邊啲可以買
反mon係咪必須?
如果係, 仲有XT100 / XT200 / XA7
不過如果想3k連埋鏡就得返XA5同XT100揀
XA7 搭1545就3k5左右, XT200搭1545就4K多啲 (講緊水貨)

XA7 AF快過XA5幾多就唔知, 但XA5 同XT100都一向畀人屌AF慢
星際一堆

因為主要休閒用 同朋友影下相咁樣 唔該晒
買一部二手嘅xt1 /xt20都係2000咁上下
同收銀色XT-3
新買35.4開心使用中

呢set setting啲色真係好正
依兩部嚟講想拍埋片xt200會好啲
xe-1 連kit 值幾錢now?
用緊X-E2,見X-T3同X-Pro 2個價幾抵心郁郁想upgrade

如果對拍片無需求,巴打們會點建議?

上網睇左好多review話Pro 2個EVF好細,定係再儲下錢上Pro 3好啲?

本身已經有56.2同23.4,加多枝mitakon 35,應該唔會諗變焦。
唔影大景呢個焦段其實好少用(同難用),影人好易變形(變大頭),除非係environmental portrait,snap又闊得濟(28mm/35mm/50mm better)。

雖然枝鏡造工係十分之好。
同係XE2用家,兩者應該XT3好過Pro2.
會有更大嘅升級感。

唯獨用開XE2,都係覺得Pro機身會順眼啲。
新手求屌
個人懶 影jpeg直出冇執

四張有三張都係50-230影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞