[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
可跟副廠電
我第一期都無拎,個時唔知可以咁玩,全家夾埋無咗$9000.

可以授權比親戚幫你登記同拎卡,但要寄身份証正本過去拎卡。
XT3 有冇邊間推出
用原裝啦,價錢唔係差好遠
用過副廠電量麻麻
打算入XT4
掙扎緊16-80, 16-55
定係fringer + sigma 18-35 1.8
主要想拍旅行片 整下transition果種
有時會上gimbal
簡邊支會好啲
2支鏡我揀1655, sigma無研究你就再揀
枝16-80 水價又平左啲 等我等下先
放左枝18-55鏡 等緊入16-80
但如果爭千幾蚊 係咪上16-55好過

利申用緊xt3
1655 vs 1680 又係日經
人人有唔同取捨, 問完人意見最後做決定都係你, 你先係用家

要防手震半天涯 > 1680
唔嫌重 畫質至上 > 1655
爭嗰千幾 真係心理爭扎
想收支XF 35mm F2
有冇巴打放? pls tg
https://t.me/lastdance20
想問X100V水貨值唔值得買

定係用iphone影相都係差不多

但你話會唔會同iphone影相差唔多依點
睇用家多過睇部相機
請問有無師兄雙修? 可否分享下點樣/幾時用邊部?
用緊, 心思思想試下Canon R5
我又唔覺1655畫質咁極致
反而太重,同埋室內有時2.8快門都未必夠快,會震,之後又要推返高iso,到頭來出黎既pq又無想像咁好
日頭夠光 其他鏡既pq都唔太輸1655
加多少少 買gf 鏡啦
想毒我去嗰邊 不了
試完出黎就真係有少少分別 不過我又唔係太追
雖然佢紅牌 都係1680 玩好 f4都夠用 反正水仲跌緊
又嚟加多少少系列?

數據上就二千蚊嘅18-55最抵 反而16-55去到6k幾都係tele end 2.8光圈 又大枝 你話質素值唔值4k就你諗你
想收部X-H1 body
睇下有冇巴打想放
Tg https://t.me/adorama123
算吧啦呢啲問題啲人都冇腦嘅人先會問嘅啫
而家x-pro2水貨入唔入得過$6300
掙扎緊
但光圈大 景深淺啲好似更加有電影感
但如果買sigma 我本身手頭上冇其他ef鏡
zoom鏡價錢差唔遠又唔怕重一定買2.8免後悔
55 vs 80 crop少少就得,55/2.8勉強做埋人像鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞