[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (62) 新手代開Post.

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想問下有冇巴打係用緊capture one執相

我用學生優惠個code比錢 佢冇平到比我
用佢個take25off code就有反應
係我電腦有問題定點
一枝90mm 殺晒啦,我用得最多就係90mm
水貨XT3都係6.5K 加支二手18-55 1000蚊 咁邊有人買xt30
日經
富士年初就向大家展示了一支 XF 50mm f/1.0 超大光圈鏡頭,除了其光圈值達到 f/1.0 之大...當時富士更現在示範了此鏡的高速自動對焦速度,相信不少富士支持者都一定感到著迷。不過擁有如此大光圈,大家最擔心的相信就是其定價,畢竟作為 APS-C 規格的富士 X 系列相機和鏡頭系統,定價上大都較其他品牌全片幅系統「同級」有著更高的性價比。但今次這支超大光圈的 50mm f/1.0 鏡頭定價是如何呢?剛剛網上就有大約定價,連同之前已經有傳出過的其基本規格,相信可以讓一眾正期待其推出的準用家止止渇。
其實一直以來,外界都估計這支鏡頭要賣 $2,000 美金以上,即約需 $15,000 港元,畢竟這也是一支達 f/1.0 的超大光圈鏡頭。不過最新網上就有記者表示收到消息,指這支鏡頭的實際定約只會約為 $1,500 美金左右,即不到港幣 $12,000。如果這個傳言是真的話,這支鏡頭的吸引力就更加非同小可,因為除了光圈夠大,此鏡的對焦速度的非常高。之前富士在發布會上所展示的工程版本,在未支援機身的相位對焦功能的情況下,亦擁有非常高的對焦速度,相信實際出來時,此鏡的對焦速度會更提升至另一個層次。所以如果此鏡定價真的不到 HK$12,000 的話,吸引力會非常之高。另外,之前富士亦確認了此鏡將於本年年底推出,如果大家有興趣,就要留些現金了!

出xt4果時已經開始升
之前xt30淨機4k都叫做買得落手
而家nono
今日入手XT4, 返到屋企先見到SENSOR有啲好似塵咁既積,吹唔走
聽日拎返去鋪頭比佢望下先
有冇Ching 放x100f
有意收
巴打放咗套xt20kit set未?
或者呢到有冇巴絲想放 上肥花搵好多收賣佬飛機友
有無人覺得富士對膚色嘅處理麻麻?
新手入坑想問下依家入xt3會唔會好不智?
睇筆直做人啫
而家算係合理價
Model先決
其實係好抵玩,唔會不智。
諗住入水貨之後加支鏡
通常影開snapshot係咪35/2會比較好?
zoom鏡就諗住入16-55 2.8
影snap我就唔揀咁大部喇
F2幾支鏡對焦算夠快
23或者35都幾啱影snap
睇你影街多 定係貓狗人嘅snap
1655要有啲恆心影相先好入
有少少重 加上X-T3嘅手把唔算非常好揸
呢個組合重量我自己會容易手震
唔該師兄
因為本身都有影開相但想轉會 所以問問
如果唔入1655 其實普普通通支1855都夠做?
未玩過富士,自己用緊Nikon D750,想買部副機/隨身機 而家考慮緊XF10定 X100F
事源條女唔識用我部D750, 同埋部機又大部,好難平時行街影相,而自己又想試下富士
做左少少功課,XF10 個對焦好似好慢(唔知更新左後有冇呢個問題),而X100F又有模擬菲林模式玩(唔知XF10有冇)
但最主要係XF10二手都係$1600-1700,X100F二手都要三千尾四千頭,差成倍。想問下X100F係咪真係正過XF10 成倍?唔計個look
唔該晒
用緊XT3,有D心思思想買XT30做後備機
上山影相,用XT30影timelapse,好fit
其實xt-3係咪唔會有firmware update去加返classic neg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞