結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
多謝你呀
朝光黑人憎過fiona
好想知佢哋最後有冇離婚
佈局有趣,題材好特別,描述得好好睇
支持樓主
Push
push
輕輕一推
Pish
早幾日睇完金都 而家睇埋啲文
唔想結婚拍拖了
你估一定拍到結婚架
唔覺意見到個post追左全晚
一路睇好心up好灰 覺得每段關係都係走向滅亡一樣
諗起幾愛個男朋友最後都會越行越遠 忍唔住喊
樓主,希望個故係happy end
死毒撚女神思思俾人屌緊都唔知發夢就有你份
可惜,現實中,他卻是情怯的。愛,不一定使人勇敢。

- - -

終於星期一,朝光放學,馬上來到社工室。

「Hello,靚女姐姐。」他將書包拋到沙發上。

「今日搞咩,咁口甜?」

「冇呀,咁你係吖嘛。」

「神神化化。」

「係呢,上個星期嗰個男人,就係你老公?」

「係呀。」那不然?

「咁呢,佢係個點嘅人嚟?」他想了解多一些,沒有為什麼。

「嗯——」

思思停下手上的工作,思考「程日朗」是一個怎樣的人。

勇敢?大方?有義氣?驕傲?聰明?

細心?温柔?體貼?

不、不。

不。他是,他是。

可是,這些形容詞仿佛已經變成了一種遠古的印象,或者成為了一些顯而易見的公論,譬如,說起牛頓會想起蘋果,說起魯迅會想起人血饅頭,說起黃子華會想起棟篤笑——但大體呢?又似乎說不出什麼來,正如世上大部分人都不清楚三大定律的細則為何,一樣。

思思「記得」阿朗是怎樣的人。

但這是一種記憶,好像,又變得很模糊。

慢慢,另一個面向的印象開始浮現——他會因為小事而嘮嘈她幾句,他有時會反對她的意見,他偶然忘記二人的紀念日,他會敷衍地回覆在說閒話的她。

這是他,真實又乾脆的他。

他還是他,只是多增少減,變成了一個她更了解的他——

「喂呀,你諗咁耐㗎?」

變成了一個,她比以往感到陌生的他……更加熟悉,也可以解讀為:更加疏離。

「我老公好好,嗯,好好啊。不過,我會話以前好啲,可能係我變咗啫。」

「咩意思?」朝光期望她會肯定。

「咁一齊得耐,就緊係同啱啱一齊嗰牌係唔同啲㗎啦。唔識點同你解釋……你當係我貪心囉,又鍾意宜家呢種安穩,但同時,又鍾意後生嗰時嘅大家咁。」

「咁係咪啫係,冇咁鍾意?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞