結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
push
個故都唔少甜位 會唔會成出書最大障礙
想知咩人會埋佢單
推爆post!!
Agger 最好孤獨一世 連搵毒撚埋單嘅機會都冇
朝光我覺得完左,佢係Year1嘅時候,結束對學校社工嘅不倫幻想,得到佢年紀應有嘅初戀,然後進入好似下一個呀朗咁嘅生命嘅循環
唔知點解好似好多人都想sad end咁
但我好想個結局係happy end

不過我都係講下
樓豬想點寫就點寫啦
個故係你嘅 唔係我地嘅哈哈
我覺得唔使刻意happy end定sad end,呢個故係寫實故,就應該有個寫實嘅結局。
希望唔好好似幻愛咁 open ending....
二十二、耳語

「早晨。」

千迴百轉,有些情景像鼻子一樣牢牢地黏在面部中庭,每天醒來的第一眼、到睡前的最後一眼都會看得到;所以平淡得不夠驚喜,慢慢地,以為天花板才是睜眼必然看到的唯一事物,忘卻每一秒刻在皮肉上的踏實觸感。

其實不止有乏然無味的日子,還有久成習慣的平淡關心——

可是,沒有人留心。

「早晨。」

思思進房更衣,衣櫃發出聲音,只見阿朗轉一轉身。

他輕輕的捽一捽眼,見她不是穿着睡衣:

「星期六喎,你都咁早起身?」

「係啊,棉花糖要補課,我叫咗佢起身先;啱啱落去買埋餸囉。」

「哦哦,For呈分試?」

「係,定唔知TSA,好似係兩樣都要。」

小六總是將一切大混炖,加入試卷,擠兩滴書本,一同吞下。

「咁你要唔要瞓番?咁早。」

「唔啦,都慣咗。棉花糖話落咗堂之後去婆婆屋企喎,又係得番我哋兩個啦。」

「做咩佢成日都去嘅?」

「隔離屋都有個小學生,都幾靚仔。」

「明哂,大個女啦……」

二人語帶不捨。

「我都係咁話,咁就十幾年,過得真係快。」

「我都冇咩意見嘅……唔好蝕底俾人就得,絕對唔可以。」

起初,知道思思肚內的是女兒,二人又喜又懼。喜是,他們都很喜歡女兒,認為女兒是貼心、乖巧的象徵,主觀感覺上更能體裇父母;懼是,他們害怕她會被欺負,一旦出落得亭亭玉立,自有不知誰家的小孩把他騙走。

光是想想,他們就心疼,女兒吃痛、流淚的畫面太震撼。

其實,棉花糖和那個男生只說過兩句話,分別是「Hi」和「Bye」。

「係呀,一個唔覺意有咗,就要結婚㗎啦,真係要小心啲。」

如果真要墮胎,他們一定會手執利刅刺殺那個男生,然後一同碎屍藏屍棄屍。

「我哋咪就係咁。」

阿朗說,心想:你後悔嗎?

「係。太早啦真係。」

後悔時機,還是後悔對象是他?

「其實我都係,覺得太早,話哂業都未畢就生仔番工喎。」

他沒問。

「不過都好嘅,棉花糖大學畢業,我哋係得四十幾,仲係好後生。」

「嗯。好想睇住佢嫁。」

「唔想佢咁快走。」

早上,陽光撇了進來,聆聽他們說廢話。

久處是,二人和顏悅色地說的話,都是瑣碎零落的。若非無關痛癢,神色不會那麼平和。

「你呢,有冇後悔到?早知嗰日戴番個套啦?」

思思突然問。

自從她告知他自己已有身孕,他的反應是——很好,生下來、一起養,而且當時她有些抑鬱,二人都沒敢探索這個問題,稍一不慎,後果難負。

「只係後悔太早唔戴套。」

阿朗說。

她笑,如果他沒有撒謊,意思就是不後悔與她成婚。

是不是真的,她都不在意了,反正並不重要;誠實只是一種美德,但無人是聖人,你願意講我願意信,就是誠實的最高境界。

「出嚟食早餐啦,咪再攤喺床。」

她拔起他。

沒有人提昨晚發生過的事,也無人再記起——

「不如我哋聽日認真傾吓,我覺得係有問題。」的那個問題。

和平日子,沒有人想去解決問題。除非,下一刻,他們又有紛爭。

看,人是迂腐的;習慣習慣,成自然,温水煮蛙,稍一有一點好的迹象,又覺得可以停歇了,進一步甚至會丢失眼前美景,所以世間的問題很難真正地被解決,只會甩皮甩骨地苟活,但永不斷氣。
今日係咁多,個腦塞塞哋
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
有啲咁嘅事
有咩問題
可以就係分手嗰吓先講到
唔辛苦
個入覺得係 我哋睇到嘅嘢全面啲
思思知道嘅就係:
Fiona想同阿朗 但阿朗拒絕(從結果嚟睇都係咁)
而且阿朗嗰種情感唔係鍾意?而係揾個人投射咁
之後講番清楚就好啲
而且思思性格係覺得遇啱咗就唔輕易放手
唔想要以前嗰種自由

不過,現實中其實都幾多人原諒出軌嘅另一半
開班教學!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞