結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
好真個感情 留返條命先可以做世界冠軍...
阿朗記起,有一次,夜半醒來。

他沒有什麼知覺,可是,慢慢感受到身旁的被子漏了氣,也聽見思思一呼一吸地大聲喘息。

矇矓間,他問:「做咩醒咗嘅?」

「我夢見你死咗。」她的聲音因沒喝水而沙啞。

「夢啫,瞓番啦。」

「好真啊個夢……你唔知點解俾人斬死咗,堅持咗一陣,喺度同我講咩、咩要好好照顧自己同埋棉豬。」

「傻瓜,我冇事啊。」

「你仲叫我唔好太掛住你,要move on,揾第二個男人嚟照顧我……有冇搞錯呀!」

她悲傷。

「我都想你開開心心咁過。」他揉了揉眼。

「冇你點開心?」

「知啦知啦,我會小心啲㗎啦,好冇?」

「你仲同我講你收埋咗好多錢喺舊皮鞋鞋底,叫我攞番出嚟。」

她像突然想起了什麼,又笑了笑他。

「哎呀,俾你發現咗添!」

當然,他沒有把錢藏在鞋底。

「係?你講,你仲有幾多嘢瞞住我嘅!」

「係啦係啦,冇嘢敢瞞你呀。」

當時,阿朗經歷了Fiona的一戰,倖免於難,常常心有餘悸。

他抱一抱思思,漫不經心地問:

「咁如果俾你揀,你寧願我出軌,定係死?」

她不假思索:

「當然係寧願你出軌。」

「吓,出軌咁衰,賤男死全家喎。」他調侃。

「真㗎,寧願你出軌。」她垂眸:「都好過成個人冇咗。」

他好像隱隱明白她的意思,但是,沒有再想下去;凌晨時分,世界應該安睡。

現在,他看着嘉欣,好像更理解思思的意思。
喺你下面再出咗少少,再開心番少少啦!
宜家啦!
我都有試過發夢屋企人死左 不嬲啲夢好真 真係慘左出聲
如果大家順手可以㩒一㩒入去like吓篇文
每個chapter都可以like㗎!

https://www.penana.com/story/63190/相愛十年-結咗婚十幾年-好似已經唔太愛

多謝
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
唯有慶幸唔係真
呢兩篇寫得好好睇樓豬繼續加油
珍惜!!!
只差一秒 心聲都已變歷史
我都試過夢見男朋友死咗 喊醒之後都仲喊到收唔到聲 個夢太真
樓主加油
多謝
第二日即刻攬實啲佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞