結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
看,人是迂腐的;習慣習慣,成自然,温水煮蛙,稍一有一點好的迹象,又覺得可以停歇了,進一步甚至會丢失眼前美景,所以世間的問題很難真正地被解決,只會甩皮甩骨地苟活,但永不斷氣。

下午,阿朗收到峰仔的WhatsApp:

「Fiona結婚喎,話要搞吓同學會,單身party喎。」附上兩個奸笑的表情。

「哦……我唔去啦。」阿朗答。

「明。」

「玩得開心,唔好太癲,女朋友會擔心。」

「得啦。計我話,到時Fiona婚禮淨係襟兄弟都可以擺一圍,互相交流吓食評。」

阿朗看見峰仔講得抵死,對着電話笑了;思思見狀,問:

「傾咩傾得咁開心?」

「有個中學同學結婚,峰仔講咗啲好好笑嘅嘢嚟寸佢。」

「俾我睇吓?」

「好。」

她將頭凑近,一看就看到名字,面色僵了一下:

「哦,係Fiona喎。」

「係呀,佢咁都嫁得出。」

他一直覺得,Fiona不適宜嫁娶,像月曆上的陰暗日子一樣。

「我係女人都覺得佢點都嫁得出嘅。咁咪幾好囉,我哋應該要替其他女人鬆一口氣。」

適宜與否是一回事,長得漂亮、情商高,這個結果並不出奇;倒好,可以減少對其的戒心。

「嗯。總之,我唔會去party。」

「仲敢?」

「唔敢。」

「係我大量先原諒你咋,醒醒定定。」

「得得得,知道。保證真係真係唔會再有咁嘅事。」

舊事重提,沒有點明,但也心知肚明。不是一種禁忌,但沒有人忘記。

「其實佢真係幾靚。嗰次之後,我add咗佢Facebook,佢啲相影得好好睇,真人係咪都係呢個樣?」

她想多看看他的初戀到底是何許人,幾乎記得Fiona分享過的語錄、自拍、瑣事。

「唔知,嗰次之後,我就unfriend咗佢。」

這是真的,他在杜絕自己做到傻事,或者給更多機會Fiona令他做壞事。

「我開俾你睇。」

「唔洗啦。」

心存芥蒂,毫不好奇。每每想起,他都有種不適,總是覺得差一點就會失去一切,失去眼前的所謂幸福和安穩。

她見他皺眉,確實不情願,故調侃他:

「做咩咁抗拒,心虛?」

「唔係啊,我只係唔想睇,都過咗去啦。」

「其實,我仲好記得㗎。」

即使,已成過去,但那一種呼吸不來的強忍淚水、逼使自己頭腦清晰冷靜的眼睛麻痹感,仍然赫人。

「Sorry。」

他不加以辯駁,也不想接話,沒有人想在自己犯錯的地方駐足,而且供別人遊覽;即使對方是髮妻。

「我好似從來都冇同你講過咁,當時係唔想提,後來就係無謂提。但其實我好介意你上佢屋企,成身都係香水味咁番嚟,我都好介意你有咩都同佢講先,而我係咩都唔知。」

她為此,失卻了安全感;直到後來,才慢慢地相信他。當然,另一方面卻更安心,明白他對Fiona那種美人尚沒有過多越軌行為,其他人更難超越——思思如此自我安慰,在這個邏輯裏自洽。

「Sorry……」

他重複道歉,她一直沒有責備他,已很寬厚。

「唔緊要。我已經冇嘢,但只係想講出嚟啫,難得溝通吓吖嘛。」

「你信我,我冇鍾意過佢。」

「嗯。」

既然說起,阿朗問:

「咁你呢?有冇鍾意過你個學生?」

她沒好氣地答:

「當然冇——喂,人哋咁細個,我有冇咁狼死啊?」

「細個咪好,不知幾正,又青春又有活力。」

「唔覺。你真係傻仔嚟嘅。」

「我邊度傻,一估就俾我估到,唔係淨係得你先有女人嘅直覺。」

「威啦威啦。」

二人都笑,然後,又停頓了一下。

「佢最近點?」阿朗隨便問問。

「佢拍咗拖啦;琴日我見到佢,佢送咗盒鎮痛貼俾我。」

「喺街上撞到?」

「佢喺校門等我。」

他忽然想起,昨晚,她從袋中取出鎮痛貼,然後着他幫忙貼上;時間推前,她比往常晚了一點回來。

他語帶諷刺:

「哇,咁有心嘅?拍咗拖仲送嘢俾鍾意過嘅人?」

她聽得出他的揶揄,反擊道:

「你夠結咗婚仲同初戀情人攬攬錫錫。」

「邊同?我係以為佢有事先會上去,你呢?你個人生勾勾,佢都特登等你放工?」

「有咩問題?」

「佢又知你唔舒服?同學生有冇必要講咁多?」

「識得耐,唔小心講多咗兩句咋嘛。」

「都唔知止唔止淨係用口講,係咪幫你鏈埋骨?」

是。

「你夠係,都唔知止唔止淨係錫過。」

是。

於是,二人盯着對方,再沒有說話。

明明,內心的劇本不是這樣的;明明,這些天來的掙扎和猶豫都是想為大家好,想大家都開心快樂,將心底的話都攤出來;明明,不應該如此,卻會在情緒驅使下,說一些傷害對方的話。

原先想表達的是什麼?

太像在運動場跑步了。跑個半小時,還是不停在同一個空間裏繞圈,來來去去都是這四百米,即使心率高企、汗已浸濕內衣褲,但在旁人看來,只是在原地踏步;慢慢,連自己也覺得如此。

更甚的是,新進場的人只會在內心鄙夷——才跑幾步就如此氣促?

他們不會知道時間之長、體力之消耗。事實上,永遠只有自己才真正一直伴在自己身邊,

所以,阿朗和思思都不了解對方的心路歷程,只覺近來平淡,對方開始沒有心。

所以,也因此,他們缺乏柔情的包容——

首先被情緒凌駕思考,繼而作出挑釁。
今日係咁多,聽日落轉折
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
邊有咁多soulmate,大把人冇soul
唔理!照當係
你個問題我真係有諗過應該都係

不過
可能、應該、或者有機會可以出到
未firm
貪!
咁又係 利申我都冇
淨係襟兄弟都夠擺成圍
求簽名
就係咁樣跌入無底深淵傾來傾去又去會去返起點
簽你老味呀 又quote 文
睇呢個故
情節有似 有唔同 每個人不盡相同
但處理困難 相處方面嘅描寫
真係睇到好心up

既然心中在乎對方,為什麼卻由得感情逝去。

就算在乎 有感情都要走
輸比當時唔識處理嘅我同佢
留唔住嘅人 任憑我幾有勇氣 都無力挽回了
又唔係我quote
我笑到仆街
如無力挽回要懂得放手
恭喜你!!!!!!
講吓咋得1%,講出嚟俾自己開心吓
有1%機會都要繼續寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞