結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
日日追!支持!
睇緊
Lm
睇呀hin死咗睇撚到我灰鳩哂
睇緊
睇緊!!
愈睇愈頹
都係自己一個好啲.....
有文未
Me
push
睇緊,請加速
睇緊
多謝大家仲睇緊
我以為已經冇咩人
愛你哋!!!
難道只要在喪禮上身穿素衣、跪下自責痛哭,讓人將如此姿態收盡眼底再為你心酸,才足夠圓滿?

圓滿,是在有生一天盡情擁有所擁有的,不再花不知何時終結的時間去做違心事,譬如朝露,去日苦多——

「不要等到天上俯瞰」嘛,心知所言所行必留遺憾,就不要再繼續吧,時間的觀念總不斷變遷,平板支撐的一分鐘令人經歷季節之久,但臨死前的最後一小時卻是短促的,仿佛要滔淫不絕才能將所有事說清;可是,還是有很多東西是用口說不清的。

阿朗回家,見到思思母親,喚了一喚她:

「岳母。」

「阿朗,放工啦?」

她扭頭看他,然後繼續炒菜。

「係。」

「阿女叫我睇多陣棉花糖先,佢今日要遲啲收工。」

「哦哦,係?辛苦哂。」

「你哋最近點啊?」

「OK啊,咪又係咁,你呢?最近凍番啲,小心身體。」

寒喧幾句,棉花糖也出來叫他進房,去看看她做功課:

「差幾多本啊?」

「一張worksheet,兩本補充,一份默書改正,爸爸你喺度簽個名吖!」

她打開首頁,指住第七欄的空格。

「九十八分,叻喎。」他摸了摸她的頭。

「但好多人都一百分,我攞唔到貼紙。」

只有滿分才能拿到貼在簿封的卡通貼紙,相比起高分,她更喜歡貼紙。

「唔緊要啦,下次再小心啲。」

他打開看,只錯了一些不小心的地方。

「嗯!我差一張就可以換原芯筆啦。」

棉花糖真的可愛——

阿朗感歎,無論他和思思發生了什麼,或者不能發生什麼,棉花糖仍然快樂地成長,專心學習,培養自身興趣,比他昔日自律多了;沒有被他們這些麻煩的大人污染。

能有這樣的孩子,應不應該暗自歸功於二人是好父母呢?

棉花糖冷不防地問:

「你同媽咪做咩咁少一齊嘅?」

阿朗嚇了一嚇,這是事實,但應該不是很明顯吧,忽然心虛。

「好少一齊咩?唔會啊。」

「會啊!明明你哋之前都差唔多時間番到屋企,又會拖拖攬攬,仲叫我唔好同男仔咁樣添!

一齊食飯,你哋都淨係同我講嘢,都唔理對方嘅……會嘅,有時夾吓餸俾大家囉,但我同我啲同學都會咁做㗎啦,仲多嘢講過你哋添。」

小孩子心思極度澄明,大人總覺得自己很聰明,卻不知道小朋友心思單純,可感的比大人更直觀。

「我哋夜晚瞓覺前先多啲嘢講嘛,平時想同你傾偈多啲。」

他試圖解釋。

「係咩?但我想我哋三個一齊傾偈多啲喎。」

「好啦好啦,下次啦。」

「你哋係咪有嘢瞞住我?」

她又怔怔地看着他,神色和語氣像極了思思,說話時也轉着大眼珠,酒窩隨臉部肌肉擺動而出現;他稍稍冷靜,果真是母女。

「點敢啊小公主?」

「哼,呢啲係我女人嘅直覺嚟!」

「人細鬼大呀你,咁早就女人直覺?邊個教你㗎?」

「媽咪囉,佢話當你第一吓覺得有啲嘢係真,通常都係真嘅——女人嘅直覺就係咁。」棉花糖又沉思:

「但係上次你唔舒服嘔,媽咪好緊張你㗎喎,喺廁所出面走面走嚟走去、斟暖水俾你。」

甚麼時候?最後,是思思着棉花糖遞杯給他。

「係啊,所以我哋超級好,都冇嘢瞞你。」

阿朗順着她的話給自己一個台階,將她的中文補充打開到新的一頁。

「好啦,信你㗎啦。我繼續做功課啦先。」

她不再與他多講。

很明顯嗎?這真的是一個大問題嗎?連棉花糖也認為二人不妥?
棉花糖好cute 想睇思思同啊朗修補關係
真到呢 好正呢篇側面描寫 睇戲咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞