結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
貪心
二十一、徘徊

思思清理一下衣櫃,扔掉了一些舊衣。

阿朗問:「唔啱着啦?」

「唔係啊,仲啱着。」她抬頭回應。

「咁做咩要揼?」

「都差唔多着咗十年,係就係冇穿冇爛,但係就係舊咗,着到厭啦。」

衣服還是老樣子,她已重複穿衣很多很多遍;不再新淨,唯有不要了,沒有什麼不好,只是倦怠。

衣物如此,她恨,人呢?卻是不可能丢棄的。

「哦……」言未既,他的手機震了一下。

「喂,係咪仲未死,聽晚一齊食個飯好冇?」峰仔WhatsApp阿朗。

「好。」

「上嚟你度?」

「唔啦,出去飲杯嘢啦。」

「慘,好耐冇見阿嫂,有啲掛住佢……煮啲嘢添。」

「遲啲啦。」

峰仔心想,阿朗竟然沒有回應他的調侃,怪怪的;但他們能有什麼事嗎?恐怕沒有了。

「我聽晚會同峰仔飲嘢。」阿朗擱下手機。

「淨係峰仔?」思思差點想揶揄他。

「係。」

「好,唔好咁夜番,帶鎖匙。」

她不會再似以前那樣,乖乖在客廳沙發上站起迎接他。

「好。」

- - -

「你係咪仲撈緊死人化妝?」見面,坐下,峰仔問。

「係。」

「我有個大學同學,佢老公死咗,想揾人化妝,佢想男人化番男人,你接唔接?」

算是英年早逝,真令人婉惜。

「噢……好。」

「兩年前先去完佢哋婚禮,點知宜家竟然咁樣。由大學開始就一齊,上年先生咗個仔……唉。」

「因咩事?」

「交通意外……好似唔知點樣超速又唔知點樣切線,所以俾車撞得好嚴重。」

「哦……」

「你都好似見過佢老公,我哋以前一齊凑腳叫你嚟過幾次踢波,佢叫阿軒。」

「嗯。」阿朗得一點點印象,記不清容貌。

「遲啲再通知你。你最近點?」

「咪又係咁。」阿朗喝了一口。

「睇落好頹喎,你做乜嘢?」

「冇點啦,男人老狗,唔撚多講。」

「同阿嫂嗌交?」

「唔係。我覺得仲衰過嗌交,我哋冇嘢講,或者就算好似要嗌交咁,但最後都係會收皮。

你明唔明一種感覺——

就算我哋靜靜哋坐喺度,但感覺,都仲係好似不斷咁嘈咁,好似好多嘢都應該要係咁。其實好撚多嘢想同佢講,但係總係講唔撚到,同佢對望都有少少大壓力,好似已經嘈緊交咁……

有時,會誤會自己已經唔想再對住佢……唔係,我意思係,係有啲壓力,但我都仲係好愛好愛佢……

好奇怪,但我唔識講,啫係,見到佢唔喺屋企,第一吓係鬆一口氣,唔洗好似唔多自在咁,但係下一秒,又會有啲掛住佢,好唔適應宜家咁。

但我唔知點樣解決,結咗十幾年婚,唔通仲好似熱戀咩?

屌,點解你杯嘢冇郁過㗎?」

「點解大壓力,你哋變咗?發生咗啲事?嗱,雖然我一定冇你咁了解阿嫂,但係對住佢點解會大壓力?佢唔似係啲會咄咄逼人嘅人吖。」

峰仔拿起酒杯抿了抿,他聽不懂這個故事——

咩叫對住老婆大壓力?

「係啊,佢唔係。唔係個人變,我同佢都係,只係慣吓慣吓就係咁,譬如唔講個女就冇嘢好講咁。

但我唔想再係咁。我唔想同佢好似唔知想點咁,啫係我明明feel到佢都應該係在乎嘅,佢就算換銀包都keep住我張相……

呢件事我都好有責任,但係如果講出嚟、黃咗咁點算?萬一佢同我唔係諗埋同一樣嘢咁點算?」

「點會……佢點諗你唔知㗎咩?可能佢都覺得有問題,你諗真啲。」

「其實,好似真係。但係最後我哋冇溝通到。」

阿朗又呷了一口酒,但醉不來,醉不得。

「屌,乜你咁撚麻煩,你將以上嘅嘢講俾佢聽咪得囉。尤其是係『我真係好愛你』,邊有女人俾人愛唔開心,大家都開心咯,咪可以繼續傾囉。」

峰仔拍了阿朗的肩一下。

「你啱。」

思思幾乎佔據了阿朗一半的人生。

他坦然承認,他有很多缺點,譬如他佔有慾強、不安全感高;也不復當年勇,不夠決斷,不敢果敢,但那也是因為,他能夠失去的東西越來越少了,一個三十歲的人,計較的東西少了,但計較的程度高了。

不知道為什麼,也很容易感到不快和頹喪,好像鬰鬰不得志那般。

但男人嘛,有時,很難將這些東西坦然說出口。

尤其是他,總怕分享內心感受,別人會離他而去。他信思思愛他,可是,他怕他令她不夠幸福——

如同他曾經犯錯那樣。人的心是十分齷齪的,真相永遠埋藏在不見光的天,有很多想法都不能浮上水面,但與愛不愛無關;你了解你枕邊人很多嗎?其實不然。他將更多更多的親密和動作鎖在自己的心裏,逼自己正視這只思思不知道的事,告訴自己,若然同樣的事重演一次,她一定會非常非常傷心,所以他不要再犯。

Fiona之後,他每天都提醒自己要規行矩步,不可再有異心,無論原因是什麼。

所以,他曾經以為,只要二人相安無事,那麼,就可以永遠快樂,永遠好好地過活下半生;怎知生活本身就是挑戰。

他愛她。

他們並不是因為有了棉花糖才成婚的,他們都不是這般「委曲求全」的人;相反,只為真摰的愛走入婚姻。

愛是什麼?

「麻撚煩,你都咁大個人。」峰仔埋怨。

「屌。我都唔想講呢啲嘢,但係我真係好愛佢。」

「So?咁更加要講清楚啦,其實都唔係好大問題啫,你都識講大家都緊張,啫係仲有心啦,有心就去做囉,有咩咁難喎,冇咗個老婆咪仲慘。」

「但我覺得係,更加要小心啲喎。」

「聽唔撚明。」

「你快啲結婚。」

「得,睇吓我家娘娘幾時開金口肯嫁俾我先。」

峰仔與女友戀愛三年,感情穩定。

阿朗回家,客廳燈沒有亮着,進房,看見思思假𥧌。

他摸一摸她的髮,去洗澡,再上床睡覺。

- - -

幾天後,阿朗替阿朗作遺體化妝。

阿朗替阿軒先啱

自隊十杯謝罪
出多篇謝罪就最好
唔洗了 今晚出多一篇就足以謝罪
諗起死者去大圍站認屍
有兄弟點醒佢
出多一篇就原諒你
聽日會唔會出文
聽日冇
聽日冇咁而家出多篇
好撚肉緊
思思,比點勇氣,講出黎好不好
幾天後,阿朗替Hin作遺體化妝。

Hin跟阿朗同齡,都一樣年輕——假如人有七十歲命,他只過了一半都不夠。

阿朗感受到Hin的痛苦,他的面容並不舒展,有疤痕;雖然血跡已被清理,但難掩觸目驚心。

可能是因為,Hin是阿朗認識的人,所以感覺和平常不一樣;像在樓梯口看見自己的棄置家具,殘破、熟眼、無奈。他不明白,怎麼好端端的就躺在這裏呢?

生命無常,真令人非常無力。

一邊掃粉,他想起和峰仔的對話:

「同阿Hin唔多聯絡,但都唔會生疏,就算幾耐冇見,有嘢揾佢幫佢都會義不容辭;明明同佢唔算熟,但聽嘉欣——啫係我嗰個大學同學講,佢真係幾好仔,都幾好人士。」

峰仔一口氣喝了幾啖酒,續道:

「傷心,唔係真係特別傷心,但都有啲婉惜。個天真係唔公平,啲好人就咁早死。都痴撚線,交通意外喎?屌。你話,嘉欣同佢個仔應該點面對?

咩理想、現實呀……冇咗條命,仲可以做到啲咩?精神長存?

如果係你,你死咗,或者阿嫂死咗,你哋會點?唔通留喺回憶裏面就好好啦?

都戇撚尻,咁容易就死咗,屌。」

「唔好飲得咁快啦,你就嚟醉。」

「最多咪同你一齊啪粒朱古力,有咩所謂。」

「不了,我已經有老婆㗎啦。」

「你知就好啦,好好珍惜啦,唔該你啦大爺。

嘉欣喊得幾慘……點放得低呀?

好心你哋啲在生嘅人就醒醒定定啦,好好傾吓偈好難咩?」

「你好感慨喎。」

「係呀屌,因為我真係唔會忘記同嘉欣講講吓嘢,佢突然間話阿Hin走咗——你知唔知嗰吓我幾odd?之後我見住佢扮堅強但轉個頭喊到仆街,成個人係完全崩潰,屌,頂唔順,明明之前仲好哋哋,我仲同其他大同去過佢屋企食飯,講埋哂啲無聊嘢,都可以笑一餐嘅。

宜家呢?」

「嗯。」

「宜家個人都冇咗啦。」

「嗯……」阿朗不知怎回應。

「我好驚,萬一我女朋友有啲咩事,咁點算?」

「唔好諗咁多啦。」

「邊個知?人咁化學。」峰仔歎。

阿朗不語。

而他可以做的,就是專心化好Hin的遺體,還他不輸在世時的模樣。

完成後,他在殯儀的轉角走廊裏見到峰仔和一個眼睛紅紅的女人。

「嘉欣,呢個就係阿朗。」

峰仔開口介紹二人。

「辛苦哂你。」嘉欣伸手握一握阿朗。

「今日佢話要嚟揾吓阿Hin……所以我同佢嚟見吓你。」

峰仔解釋他們為何在這。

「嗯。放心,佢會好好哋嘅。」阿朗嘗試安慰。

感受到一點關心,嘉欣又哭起來:「好。

嗰一日朝早,我因為佢冇幫細路換片而嘈咗佢兩句,跟住佢出門口之後,同我講,之後唔會唔記得。

佢放咗工之後,同我講話喺樓下商場等啦,一齊買吓嘢。

之後……就冇之後啦。」

「節哀順變。」

她自顧自地說下去,不能再像以前那樣忍住:

「嗰一日,只係一個好平常嘅日子,只係發生咗好平常嘅事。」

「嗯。」

「都醫學昌明啦,救番一個人,應該唔難㗎喎。但係,就係唔得。人生勝天?原來係,生死有命……點解偏偏係佢?偏偏係我老公?

我唔係接受唔到佢死,雖然真係……但……」

嘉欣已說不下去。

她不敢執拾家的任何與Hin相關的東西,就當他只是出了一次普通的街,上了一次普通的班,和平常一樣。

「我想佢番嚟……」

她已經過了最起初的衝擊階段,最初知道的時候,一滴眼淚都流不出,一切感官麻木,情緒停止,沒有和無法發難;但是,到現在,世界和自己都清晰知道,Hin已被白布封口,忽然就覺得,要用悲痛餞別。

不要什麼體面、冷靜、沉穩。

她要失儀,她要表達切膚之痛,她要哭。

她要見他——每次,她這樣想的時候,又會後退,她還有和他的兒子,還要照顧他們的家人。

她有嚴重情緒性的生理不適,心因性,無法進食,常常作嘔。在熟悉街道隨便走走,偶然也有窒息的感覺,要不停深呼吸,用力睜眼和閉眼保持步伐。

可是她知道,一旦回家,又要人模狗樣地活着了。

阿朗點點頭,表示明白;峰仔遞上一直準備的紙巾。

阿朗記起,有一次,夜半醒來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞