結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
係咪冇人鍾意朝光
補充:大家嘅尷尬都喺自己對自己尷尬,應該係話「冇咁自在」,譬如唔太想番屋企但同對方相處已經有咗習慣嘅自然,所以喺主角嘅視覺,二人都唔知對方唔太自在,亦都覺得自己嘅行為係ok。只係覺得大家都有啲嘢唔同咗,微妙嘅感覺(?)相對以前冷淡咁,譬如少做愛、傾心事,多講屋企嘢、早啲瞓算
你哋啲解釋仲好+詳細過我
啊朗要屌多啲思思
有些話,應該要說的,無論如何;改變來臨,順不順心也走出了舒適圈。

- - -

朝光不再背着大書包,只掛着小腰包,攤坐沙發上;他清楚認知,他很喜歡這裏親和的感覺,簡直比家還能包容接納他。

沒見一排,思思的髮又剪短了一些,輕輕地隨風扇的擺動而掃過頸沿。

「點?滿意呢一科?」

「嗯……冇特別啦,不過有一科揀得落已經好好,本來都唔太知自己想讀咩。」

其實他的成績不俗,只是,不清楚自己想讀什麼;畢竟,他越發覺得考取功名不一定有用。

「大學生活呢?講嚟聽吓,等我呢啲老鬼回味吓。」

「頹摺毒囉,屌。又話大學識到好多人,通常都hi-bye friend嚟嘅。」

「參加唔同soc,上吓莊番吓工囉。順便拍埋拖。」

「不了,我應該一直喺個pool度,如果好彩先出到。」他苦笑。

「冇玩Ocamp咩?遇唔遇到合眼緣嘅?」

眼花撩亂,十八歲沒有不美的人,少年心性自然各有各美的姿態。

「冇特別……佢哋勁嘈勁多嘢講,曬少少又話唔玩,跑一陣又話攰話熱。」

「呢啲咪青春囉,好好享受啦。」

「喂,你啲語氣唔好咁老屎忽好冇。」

他不滿,隨即記起,他的語調應該更成熟一點。

「我真係老。」

「唔老。」

他站起來,認真瞧她說:「唔老。」

她嚇一嚇,為何忽然神色凝重:「多謝你。」

「我唔係小朋友,我已經升大學,其實我哋差唔多年紀㗎咋。」

「差十年喎我哋。」

「屌。眨吓眼就過㗎啦。」

「你做咩事?心情唔好?」

「唔係。」他黑着一張嚴肅的臉:「思思,你知唔知點解我成日嚟社工室?」

「你有嘢想同我傾囉。」

其實,當她聽見這樣的問題,內心就開始否定這個說出口的答案。

「係嘅,不過咁耐以嚟,我最想講嘅嘢都冇講到——嗯,你覺得我點?」

「幾好吖……幾醒目,幾健談。」

「我唔係指作為一個學生,而係,作為一個男人?」

「幾高囉……喂,我點知咁多啫,你將來嘅女朋友會清楚好多。」

「咁你想唔想知?」

他捉住大腿下側,身子向前傾。

「你想講嘅話,我當然會聽。」

她覺得不妥,隨即又微笑以對;總不能在學生面前露怯。

「唔係啊,我意思係……

你有心事、你唔開心,係唔係?同老公係咪有感情問題?

我唔想見到你咁樣。我……鍾意你。一開始,係鍾意你聽我講嘢,鍾意你聽完我講之後嘅回應,去到後來,我想你講多啲,講多啲自己,講多啲你點睇其他人;但係,你總係咩都唔講俾我知……成日發吽哣,成日沉默;我覺得,就算我哋坐得咁近,但係都係好遠……

嗯,你唔需要對我有負擔感。我唔係逼緊你做選擇,只係想你知道我有呢一份心意,我想講俾你聽。如果我唔講出嚟,個心唔舒服。

我諗,你同我相處都幾自然同埋開心。你應該對我都有幾好嘅感覺?所以,我決定同你講,你考慮吓。

其實我真係明,你可能有好多自己嘅考量。但係,我唔介意……我意思係,就算你仍然同老公一齊,我都可以。」

他像朗誦一樣告白,雙目微泛淚光但又咧開嘴笑,那是他想了很久的對白,務求以得體大方的語句坦露心思,至少,令她看得出他並非乳臭未乾的小孩子。

他吸氣,繼續說:

「無論如何,我都接受到。」

自從知道她的心上永遠有人,不論以什麼形式;她於他,就像一座火燒的神廟。
三個post加埋多多25個正皮加更
感激
今日一氣呵成由Penana追故追到連登live. 我睇好阿朗 & 思思 Good ending #hoho

故事有似曾相識感覺好共鳴,好值得細讀。

樓主加油
扑嘢解決到嘅問題,不成問題(?)
Halo
三個post都正皮咗啦
收皮啦朝光
好想睇思思同朝光進一步
我鍾意:(
留個靚名

樓豬文筆好好 睇得好舒服

內心寫得好細膩 完全唔覺係第一次寫文

初初以為會有點啲悶 點知寫得好鬼好睇

自己未到主角既年紀同經歷 以前真係唔太明某啲生左囝既同事成日話屋企好悶同好多制肘

追完文 開始明白同感受到當中既現實同無奈

支持樓豬呀
朝光
朝光都好長情
推, sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞