結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
想要happy ending
寫曬2個
生活都夠苦
唔想連上網追故都要bad ending
兩個都想睇
Happy ending. 希望睇完之後,可以從中學習,令現實嘅我更加有信心去改、維繫。
想睇sad ending
happy ending有少少脫離現實
同篇文貼地既寫法會有d唔夾
另外就係
其實每日都有好多好多人去攞form自己填紙入紙要離婚
搵律師幫佢地搞離婚手續
就算冇離婚 好多都只係過住d「為左個小朋友於是點都要捱落去」既心態繼續一齊落去

文入面其實都見到大家都有心想行落去
照住呢個flow寫
最後happy ending既機會都好大
但係如果最後因為傾唔成 慢慢疏離 變得貌合神離
最後變成一個好可惜既結局
或者會更加貼地去反映到今時今日好多人既情況
咁樣去end一個結局可能帶出黎既反思會更加深刻

Sad end ~ 緣起緣滅只因愛同溝通,有緣成為夫婦,但冇用心去經營嘅時候好多嘢都冇辦法可以改變。兩個人嘅心越嚟越遠對方,可能唔會離婚係因為一樣嘢,「習慣」。習慣對方係我身命中10年,由大學到突然有咗BB,到老婆出嚟做嘢照顧屋企小朋友,只不過係習慣咗有人負責個一樣嘢。明知發生一啲事情嘅時候唔去改變,都離不開習慣。好多野都係因啲個原因互相遷就對方,冇好好去溝通。有時命運就係咁,錯過咗啲一刻冇出聲,拖拖拉拉,到最後可能係不了了之。大家都有嘢不滿,儲儲埋埋到最後爆大鍋,可能爆完之後有改善,可能思思同阿朗都覺得冇嘢再好講而離婚,唔係唔愛對方只係冇以前咁愛對方,但冇人知道結果。或者啲一個ending 唔係sad end只係講返現實世界中大部分夫婦嘅關係。
其實個故一路都係極度貼地咁寫
如果最尾真係重燃愛火一家三口bbq結局溫韾幸福快樂我會覺得忽然離地
所以prefer bad end
bad end更加反映到男女主呢段感情係現實中只係眾多失敗婚姻之中微不足道甚至平凡到不值一提嘅一個故事
再唔係就老土d
最後男女主決定一步步咁去慢慢改變呢段關係一齊攜手共創美好將來,完
改唔改變到就留返俾讀者FF
利申9up
樓豬咩ending都唔怕,亦唔需要擔心寫唔寫到大家要求嘅嘢,只要繼續寫你想寫嘅嘢,大家仲追緊故都皆因你嘅文字同風格

利申鳩up
認同 乜end都無所謂 最緊要smooth同風格一致
小朋友先要揀
兩個都要!
push
Push
放心點end都唔會有bbq嗰種feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞