結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》3

1001 回覆
358 Like 3 Dislike
都要你哋支持
啱啱食完飯
思思母親笑,深深地看了他們一眼,不作聲的繼續進食。

棉花糖落座:

「哇!今日食蝦,好耶!」

「係啊,婆婆煮得好好食㗎,你食多啲啦。」

阿朗將一隻蝦從思思處遞給棉花糖的口;他剝了很多隻蝦,放在思思的碟子裏,這是他的習慣,風雨不改——就算岳母是否在此,他都如此,像洗澡步驟一樣都植入了血液之中。

同你一齊食飯,我從來都冇剝過蝦。你話,呢啲嘢應該係你做嘅,叫我專心食飯。其實,我覺得咁樣太「公主」;偏偏,我好鍾意你幫我剝殻個樣。

「好食好食,仲好食過媽咪煮!」

「嗚,有咗婆婆就唔要我啦,悅思小朋友,我對你好失望。」

「媽咪煮就一百分,婆婆煮就一百零一分,你哋都有貼紙,一樣咁叻。」

棉花糖燦笑;然後,她就親吻了他倆的臉頰:

「吸住印先啦!」

「喂喂,我呢,隻蝦我剝同餵㗎喎。」

阿朗假裝委屈,將臉偏向棉花糖索吻。

「你又話唔可以亂咁錫男仔嘅——」她見他想發話,趕忙說:「不過爸爸唔同!」

又在他的臉上親吻了一下。

「真係抵錫。」

「我要睇媽咪錫爸爸!爸爸都剝咗蝦俾你,你要多謝番佢。」

思思故親了阿朗。

「唔係錫面,老公老婆要錫嘴。」

「睇少啲電視啊,仲有,就算你要多謝人,都唔好亂錫。」

「我緊係知道啦。見你哋平時咁少錫,所以先叫你哋咋嘛,我上次見同學啲爸爸媽媽都好癡纏,真係冇眼睇;同你哋好唔同。」

阿朗睄一睄思思母親,她正專心聆聽;他見狀,說:

「平時有,你睇唔到咋嘛。係咪啊老婆?」

思思春意盎然,親吻他的嘴:

「係。」

「好耶!我睇到啦!婆婆你都睇到啦。」

思思母親說:

「棉花糖乖,快啲食啦,就嚟凍啦啲餸。」

「好!」

阿朗和思思對望,交換了一個「真係冇你符」的眼神,自覺過關,舒心地對對方笑。

事實上,有了棉花糖這樣一說,整個氣氛也在不知不覺間和諧了很多,他們的肢體習慣早已在骨肉植根,稍一看對方身子傾側的角度,就會自動回應,與裝不裝、演不演無關,不過是一種愛的習性。

他們吃完。

「女,入嚟,幫我洗個大鑊吖。」

「哦,好啊。」
鍾意可以留言正皮支持吓
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
Okay啱啱好
Push!

好有「誰亦要去演 為了相處愉快演好我的每一天 若有需要做好彼此角色 理應親善 理所當然 如毅行慈善」
再接
「一邊脫衣,一邊卸妝,並沒甜蜜對望」
嘅感覺
推返
一齊幫樓主推下
思思阿媽要出手了
Push
瞞唔過媽咪喇
我聽過小朋友講差唔多嘅說話
佢哋好精
push
繼續支持
pushhhhh
我想樓主出多啲post
不如大家試下用正皮迫樓主出文

輕輕一推樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
思思33歲。。咁棉花糖都應該10歲以上啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞