LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
有興趣
stab黎講呢,cherry同zeal同gmk有咩唔同,手感有咩分別?
gmk 好似冇stab, cherry 就有普通, screw in, plate mount, cherry 全部有腳要自己剪, zeal 冇腳, 啲人話Zeal 順啲, 而家仲有隻 durock, review 話差zeal 少少但平好撚多
其實實際用落感覺分別不大

新手建議用gmk,或者買thicthock果durock加佢條wire
Zeal貴夾唔抵,pop撚到失智
用緊江灣 d人話會甩wire但我冇咩問題
等緊今個禮拜睇下買唔買到耳朵stab
耳朵我等佢下次 開多色團先買黎試下
點解case+pcb咁難買
少GB之餘仲要個個GB都限quota
RAMA嗰啲唔限,結果咪要2025先生產完
上左隻獵戶座希望ok
珈藍出名...
睇隻pcjr算係咁仲話PC會減價退錢
佢出名炒襲喎
俾我一分一毫都唔會俾佢賺
抄邊隻? 冇跟咁貼
佢隻timao上蓋1:1抄matrix 1.2 下蓋1:1抄tgr jane
不了
點解咁難生產
唔係Prototype靚仔左就不斷mass production咋咩
定係要自己跟手尾做QC
要一隻一隻QC 你以為mass produce就唔會有B/C Stock咩
但有損毀率,唔係話你mass production就可以話生產100隻,100隻都靚靚仔仔,尤其我地呢個hobby咁鍾意nit-picking,如果話生產100隻,其實可能要生產150隻先可以保到底當中有100隻係perfect

另外,講幾百隻好似好多咁,但其實做呢CNC既工廠,點會睇得起你呢d量。人地做開都幾千幾萬,果d先叫mass production。因此,工廠同個零售商 / 設計師個關係好唔好決定左生產速度。老實講,人地又唔靠你果幾百隻order(有d GB仲少)生存,所以生產priority都成另一個因素。

但呢個仲未計surface polishing,上色個工藝都會有損毀率,例如複雜d既cerekote色會好容易炒,或者陽極d色水因為就到缸底而變色,要重新調色等等,呢d都需要大量時間去重新鋪排同calibrate

仲有生產過程中既風險,例如間工廠俾人環查、生產材料突然短缺等等

當然唔少得最曬時間既QC,正如之前所講,呢個hobby係吹毛求疵

when every little things add up, the time frame will get stretched
就算Cain俾圖,都唔應該1:1啦,咁無道德同違背設計師理念既野都做得出,真係幫襯唔落
況且,你諗下Sam點會俾Jane圖紙佢呢個nobody
當佢真係有Cain授權上蓋1:1 1.2,咁下蓋都無Sam授權啦

無記錯佢宣傳果陣仲要開張明義咁話係Jane底,好撚嘔心

acrylic alice你預200+左右(好似係)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞