LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
優勝在我完全唔識diy
一係我試下買齊野搵人代砌
kbd67係咪一個good choice?
我想問「hotswap太過用力會整爛個軸座」呢個講法係邊度流傳落黎
我好難想像點樣可以整爛塊PCB
個socket會甩出黎
軸座唔係講緊粒軸咩,又關塊PCB事?
我講緊嘅hotswap socket,因為係SMD我當係PCB嘅一個component
啲人話咩粒pin穿過個plated through hole嗰陣會頂埋走
正係計lube 個個時間
我星期日 差唔多3點開始
lube 完我望一望出窗已經天黑
睇鐘已經差唔多7點
岩岩轉用TS100 用340度焊
個焊料唔知點解加熱會有D透明野產生
IC 見到個60%個設計 莫名其妙地有吸引力
你地覺得點?

flux
應該係啦 睇樣勁似
要點處理
linear 軸 cream同jwk linear有邊度有得賣....周圍都唔見有
最好係ultrasonic PCB cleaner
普普通通嘅用99% isopropyl alcohol應該可以清到
70%就麻麻,因為有水份
不過我通常焊完嘢都由得佢算,正常rosin flux residue唔會有好大影響,係樣衰啲咁,當然如果幫人焊或者賣俾人嘅嘢就唔同講法
有錢人解決方法: sonicator (ultrasonic cleaner) 浸alcohol開機震下佢就乾淨哂 記得要揀隻可以浸PCB同IC既alcohol

窮人方法: 用酒精人手捽乾淨
For future reference
有錢有位擺既買隻GOOT RX-802AS
用過一次包保話爽
淘寶abs keycaps 有無伏
mysterium d friend

焊死人
cream等novelkeys返貨啦
marshmallow有心就買到
無位
我都想買幾粒黎試
驚自己手藝唔掂多 搞衰左
想佢出個surface mount version
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞