LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
你買左咩 係咪買左GB
ePBT 9009
TOFU60 case
60% brass plate
DZ60 PCB
我淘左個KBD75v2 1日內就Ship左
外國人kbd
好似貴好多
係⋯⋯好似又貴又慢,算啦
退錢上淘寶可能2日就出
想問下Maxkey嘅ABS SA keycap 係咪冇PBT keycap嘅好用?
買左ikbc 高度岩岩好 幾好打
好似唔見淘寶有brass plate 同 DZ60 hot swap PCB...係咪我睇漏眼?
plate係有
某種物料比另一種物料”好”係大眾普遍嘅誤解黎,唔知邊度傳出黎

pbt係無咁易shine,所以”耐用”
abs雖然易shine,但成色靚,聲都會比較好,打落去感覺比較軟

Keycap最緊要都係睇造工同qc,物料各有所長,所以把尺唔應該focus落物料度

講咁多其實我無用過Maxkey所以唔知,等其他人答
kbd brass plate 寄到黎變曬型 又花到仆街 屌
咁撚大鑊,應該去邊度買靚plate
唔買kbdfans咪得
直接上GB kit
60 brass plate黎講tb無咩選擇
終於砌好隻kbd75 + zealios v2
好後悔咁遲先砌 少左幾年享受既時光

btw有冇高質pbt keycaps 推介
你咁諗就大穫,注定要墯入深坑

PBT大部分都有warp issue
以前epbt個質量唔錯,但近年下滑得好
CRP原本都可以坐實個王座,點知最近果批都多出事
目前黎講,真係唔算多選擇
我手汗多打ABS好快就污糟哂好影響手感同美觀
同埋個人打鍾意PBT多啲
買左邊隻,用緊R300茶幾正,但最好買倨手托
W200 無線款 買嚟notebook副用 如果可以發光就仲好

不過覺得notebook thinkpad個鍵盤好打d
epbt開始出abs double-shot點睇
eabs?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞