LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
CA66問得價都係get唔到個情懷
算吧啦
有情懷就唔可以問價?咩logic黎
有冇人有多套Kuro/Shiro Keycaps
想收base同JP mod
冷靜d,佢問有咩特別
唔係challenge緊個價錢
其實都只係簡單一個問題
我認為唔需要因為自己對custom scene有特別深認識就有種高人一等既自豪感
不妨引導下新手,狀大下個圈子
可能我get錯咗
我以為佢問緊我2200蚊嘅keyboard有咩特別優勝嘅地方
因為2200喺GB kit入面算入門,呢個價錢好難要求有啲咩額外嘅feature

CA66算好舊嘅Kit,最特別就係個外型似返pcjr
除此就係Alpha同modifier中間有條led燈條
幾年前買咗Filco Keyboard,日日打機,而家WASD甩色好柒,所以想換幾粒Keycaps,見首頁有FAQ講邊度買,除左網購,香港有無實體店賣靚Keycaps?
純粹係我係樓主成日收到push notification,知道佢真係新手
係嘅…如果你問我CA66有咩咁值得我俾錢
其實100%係因為個外型

第一次中竟然就中Shishi 好happy
Btw個菊花好細 好難插入個keyboard度
隻CA66 個底係咪空?
外型係幾vintage幾靚,不過左下角無左d野唔係好方便
marshmallow到左,今晚試下正唔正
係,一直都有呢個問題
可能自己加塊隔音棉會好啲
我不嬲用開Cap做Ctrl
你個cap制去左邊?
multi-layer
Caps lock唔用都ok
本身用緊filco majestouch 2, 好似冇呢種kit
見hhkb有出雙模,不過搵過ebay好似冇得賣
hhkb hybrid
另外見有youtuber介紹隻叫niz,不過支牌
沒有香港鍵荒
好似GK64有kit係有BT
大家幫手負皮負完下次自己就會中
咁你好難expect香港有人會個個月dump幾千蚊落keyboard度
肯dump咁多錢落去嘅應該已經喺晒度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞