LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
我想問入門cm大約要幾錢
最平都要千六、七,但真係享受個成品既話,可能要二千三以上先叫真正體驗
咁依個同KBD75比,邊個好啲?
呢層我答你唔到就咁睇片唔係好睇到
兩個都係Top-mount,不過KBD75v2 有Brass weight同Underglow,好似冇咁悶
integrated plate黎講少d功夫,唔洗煩多樣野(砌既過程入面)
但犧牲左既野分別有:
一、自己揀既定位板物料(例如你鍾意彈性d就PC,鍾意硬d響d就銅等等)
二、聲(integrated plate公認係爛聲之王)
三、如果個machining precision唔夠好,只要有少少瑕疵,例如warping issue或者同blue print有公差,會有inconsistent typing experience(呢個就要睇本身間廠個聲譽係點,in which case我唔知,所以俾唔到意見你)

個人覺得,岩新手,但想體驗就去馬KBD75
drop 果d gmk keycap 差唔多夠買我全個keyboard
但係keychron原裝果個好食手汗 好想換
GMK一樣食手汗,你驚打油
唯有以下方法:
一、淨係買PBT鍵帽
二、養成成日洗手良好習慣
三、得閒就幫鍵帽沖涼
四、必要時保護鍵帽(例如屋企燒野食搵布蓋住鍵盤等等)
Agger
kbd75係tray mount
巴打要唔要KBD75V2
我買左一set 銀色+銅pcb+銅加重
買完已經瞬間買左GB其他board
可以免淘寶運費讓比你
買木keycap,ABS手感但唔會磨損
依家已經好成熟,有Cherry有OEM Profile
連Font都可以自己揀

你有興趣我就睇返港幣幾多
睇上面
呢幾舊都幾磅重 運費都唔平
係呀 唔計砌keyboard既工具的話
佢地d lube就算吧啦
自膠
lube買其他啦當然,我講緊kbd個kit唔連姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞