LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
落flux 加新焊錫落原本個焊點到熔埋一齊先 再用辣雞加熱
唔想用pump既話可以高少少溫度輪流heat up兩個焊點 甚至兩點一齊掂住(高難度動作請小心) 加熱到咁上下就可以成個switch係另一面夾出黎
但係最好有高watt數既辣雞/焊台先好咁做 cheap雞搞到你攰死都未desolder到一粒
再唔係可以試下用完pump再用吸錫線 會清得乾淨d
flux唔一定要落,因為錫線有 (假設你用正常 rosin core)
desolder通常都要加新焊錫
好似淨返少少痴住咁嘅情況,你唔加新焊錫再吸過嘅話係好難甩到
新手搵唔到有好嘅82/84key 嘅綠軸

有冇巴打知邊隻brand/自組有?

利申,識焊但唔係好叻
綠軸買隻gmmk返黎自己插軸好過
有無大佬會買黎試
SA dub code 好攰. I am using domikey SA.
新手想問有無人試過塊板打直有一排led燈就算off咗rgb都係唔熄,長著藍色,有時仲閃閃下
新手想問依加仲想買iKBC KD87 黑軸嘅話仲有邊到有得買
上年砌咗tofu 60 完全冇用過 之後又買咗HHKB 有冇巴打有興趣 zealios lubed, zeal stab, brass plate
Pm價錢?
唔夠…好多fd 過黎打字都話成日搵唔到 F J.
ching 咩色? 電泳白?
Rama works 準備開GB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞