LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
。 幾時候可以再keyboard 大聚?
新手黎望望得唔得?
又買左一堆工具同潤滑
過幾日解焊先

Filco Majetouch,青軸,有冇人想買?

地獄道買,有盒有單,大量Mod(所以應該冇左保養):
1. 底部痴左Filco原廠吸音氈 (經樂天入手)
2. KBDFans Cherry Profile PBT Dye-Sub Keycaps
3. PCB同Case中間放左Dampening Foam
4. 衛星軸上左油(RS Dielectric Grease)

會連埋原廠個側字Keycaps同多左嘅PBT Keycaps
有興趣嘅留TG傾?
另外分享下人生第一塊Custom:

TOFU60
DZ60 RGB V2
Stock Zealios V2 67g
Zeal PC Screw-in Stabs (Lubed & Bandaid-mod)
ePBT 9009

雖然落左好厚Dampening Foam,不過啲近螺絲位嘅Keys會有Reverb⋯⋯我估Tray-mount 都避免唔到呢啲野

Anyway,雖然feel到未來會買更貴嘅Kit,我都好滿意呢一塊

正 巴打可以開始留意有無心水KIT同GMK
GMK真係好聲好撚正⋯⋯但係暫時接受唔到ABS Keycaps啲油光⋯⋯ Kit 就一定會入手
新po 留個名先

自從入完gmk mizu之後都冇乜點睇 近排睇返又想買

睇中左graystudio think 6.5 v2 等緊開GB
我都有性趣
think 6.5 v2 係咪有巴打屌過作者抄人定唔知咩
最衰aki-s冇win key
珈藍先係,老貓無咩問題(除左V1果陣個煩膠式海量宣傳之外)
有project key就正評
同你一鳩樣 不過我zealios 62g 同有lube 到
無咗個?點算
個Right Shift快㩒就係 /?,長㩒會變翻Shift

我砌嗰陣都呆左一呆,不過就算真係冇左都可以用QMK Configurator Map去任何一個位
我接受唔到連alpha區都縮水
真,成世人未㩒過Lubed linear,想試下係咪真係咁正
佢呢個設計係怪怪地⋯⋯我本身係諗住砌65%
不過長期Out Of Stock,真係冇耐性排Waitlist
見到60%有貨就去左馬,如果冇Arrow Key真係唔會買
好撚有Feel
有咩平紅軸推介 筆直500
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞