LIHKG機械鍵盤集中討論區(28) 新手睇頭post | 香港鍵圈崛起

1001 回覆
5 Like 3 Dislike
有無人喺tb買過lube?有無伏?
https://item.taobao.com/item.htm?id=612372039859
105同205g0/g2有咩唔同?
1字頭係油 2字頭係膏
20x個x愈大,個compound就愈thick
grade個數字由000開始愈大就愈硬
g0係大約係牙膏,g2大約係花生醬再硬少少
係咪如果落多左,隻switch就898?
咁邊隻好
隻隻lube落多都會收皮slider黎講只需要薄薄鋪一層就work,填滿上面細微嘅凹凸位就得

理論上,grade愈高就愈難apply,但會stay都愈耐
我暫時覺得grade2用落stabilzer, d好scratchy嘅軸幾好用
不過lube呢樣野Eventually 都會wear out,grade 0叫做拎個平衡
我quote返我岩岩講既野算
https://lih.kg/pDwdOBX
同埋想問下,岩岩見到gmk stab come with washers,咩係washers
小墊圈,用黎俾放喺螺絲同pcb中間廢事短路
姐係唔係必要?同埋外國ship黎香港,運費重貴過d野
咩都thicthock解決咪算囉
thicthock無gmk stab啊...
用durock算啦
Gmk stab近排個qc好差
durock比起cherry點?個價都差成3倍...
聽日買2套試試先
gmk依家應該係最差 條wire成日都有問題
買咗pack DL65諗住換 有冇咩switch推介?暫時諗到ink/cream
好似話好耐先上門收件
KBDFans 等左10日都未ship,是咪正常
+1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞