『薪火post』BNO 續期資訊(81) 唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
14 Like 0 Dislike

暫時隨時,紅多。
有舊BNO
填到就填,亦從來無叫過交死亡證!交唔到寫信解釋!
過期幾耐先?
想問下
如果副簽果個朋友,佢係拎BNO都可以?
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。
因為佢假設咗英籍人士都係冇海外居留權
咁你喺得英國海外申請咁即係你而家係用緊護照入境當地
但你有香港居留權有香港身份證唔係用護照入境香港所以係唔使理
Why not? Bno isn’t a British passport?
嗰2行唔係分2個地址咩
上一代渣呢本可能唔洗交咁多文件

我哥同我媽都想續期bno
咁我媽張出世紙咪兩邊都要俾 咁應該點做好?
係咪放返同一信封就ok?
揸呢本點可能唔使交,無論呢本係BC定BN(O)都講緊至少三十年無續喎
你阿媽張擺係佢自己嗰邊,你阿哥嗰邊寫封信講返你阿媽張出世紙係另一個申請度,寫埋編號,咪搞掂。
寫清楚邊份打邊份,邊份要share!一封信一家人一齊寄,多數交同一PE,一次過一齊批。
副簽係咪bno持有人都得?
唔使專業人士?
睇DOC
如果朋友upload嗰張相柒左,即係upload個時佢cut左膊頭,然後又confirm左,有冇再搞
問HMPO
藍色而家有啦?咁型棍嘅
例子
你係澳洲籍 用咗本澳洲護照去入境加拿大
跟住你喺加拿大續bno
咁the passport used to enter the country....... 就係本澳洲護照

對香港人喺香港續bno 應該唔關事
因為香港人有身分證 有香港居留權
假如你喺香港續證嘅話 呢條問題嘅答案應該係not applicable
之前空郵掛號等上機嗰班人係咪已經全部到晒英國?
一樣係交咁多

除非你係五年前續
嗰陣我記得交舊bno, hksar passport copy 同hkid copy 就收得工
嗰陣幫屋企人續小朋友樣bno 連副簽都唔駛
仲有住址證明同相
正式續證,當然正常交基本文件啦。鬼叫啲人十幾年無續,大佬,計簽發已經20幾年前嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞