『薪火post』BNO 續期資訊(81) 唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
去ig、fb開post,利用廣播,話俾你ws、tg啲聯絡人,俾佢哋知你要幫手!

唔搵唔知揸外國護照朋友多,唔出聲啲朋友點知要幫你手!
第二個藍皮報告

申請時交咗乜?填報咗乜?講啲要點俾類似嘅巴絲參考吓。
睇doc
系統要咩俾咩,俾唔到你寫信解釋
我交左
父母出世紙 正本
自己出世紙 正本
身份證 特區護照 copy

母BNO (有我名)
副簽
地址證明 兩張 (宏利,HSBC)
自己結婚證書 copy (配偶有BNO)
父母離緍證明 copy
父母離緍證明解譯信 (因為文件係中文)

因本身無BNO,第一次申請
唔想之後要補資料,所以重要既都比左正本
同埋我諗有啲文件可以唔駛比 eg.自己結婚證書

交文件後,無聯絡需要補交文件

doc 資料詳盡,跟住做唔會申請唔到
感謝你詳細回應,極有參考價值

父母現時感情狀況,同你個人婚姻狀態,都係唔關事嘅。你母親本有你名嘅bno已經好足夠,唔會唔批!

另外問你曾經有無英國護照,你答NO?
因為我無實質一本護照,只係名係母親BNO
所以答左NO
心水夠清
你好咁多位,

我91年出世,有本紅色BNO,96年簽發,2001年過期(都就黎過左期成20年),岩岩上英國passport網申請續期,發現佢係分類左我係Apply for a first UK passport
Based on your answers, you have an old passport that was issued in 1996.

As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.

想問咁我咁樣情況(手渣過期BNO)其實唔算係renew咩?
如果我跟哂D程序去做,有無機申請失敗?

萬分感激,好人一世平安!
應該佢想HMPO 幫佢整成長片段
有舊bno絕對唔會失敗

因為太耐無斷,所以當作首次申請處理,你睇doc啦!
點會失敗

利申:同你情況一樣,不過上年搞咗,最近同爸媽搞埋,我地全家都當係fist apply
*first
佢當全新申請,由頭檢查你一次,佢可以唔批架(我自己單純咁諗)
唔同renew,只係screen兩野就批咁
咁想請教你係咪寄哂出世紙,雙親出世紙 結婚證明正本去申請?
我有d淆底,但為左申請成功又想搏下
齊資料就一定批
唔齊資料最多只係令你申請延誤 唔會唔批
可唔可以睇左置頂份google doc再問
• a current UK, Irish or other EU, US or Commonwealth passport holder – if the applicant lives and is applying from outside the UK

我嗰陣係搵Commonwealth passport holder副簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞